‘De middag van het zelflossen’ op Museumwerf Vreeswijk

Zandschippers, baklopers en andere historieliefhebbers opgelet! Op zaterdag 10 december aanstaande organiseert Museumwerf Vreeswijk “De Middag van het Zelflossen.” Er is een dia-lezing getiteld: 100 jaar zelflossen en een Terugblik op de Eerste Nederlandsche Kampioenschappen Baklopen. Museumwerf Vreeswijk bevindt zich aan Wierselaan 113 in Nieuwegein/Vreeswijk.

100 jaar geleden vond schipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk a/d IJssel het zelflossysteem uit. Deze vinding was van grote betekenis voor de rol van de binnenvaart bij het vervoer van zand en grind. Honderden schepen zijn ooit voorzien van een zelflosinstallatie. Ook veel Vreeswijkse schippers voeren ermee. De laatste zelflossers waren tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief.

Ko Blok, eigenaar van de zandaak ”Door Gunst Verkregen”, vertelt aan de hand van veel historisch beeldmateriaal over de ontwikkeling en betekenis van de zelflosinstallatie voor de binnenvaart.

Na de lezing halen we herinneringen op aan het grootse varend erfgoedmanifestatie VreeswijkVolVaart! en de Eerste Nederlandsche Kampioenschappen Baklopen die plaatsvonden op 30 juli jl. De kampioenschappen waren een nostalgisch en sportief spektakel waarbij zandschippers elkaars vaardigheden met de zelflosser op de proef stelden.

Museumwerf Vreeswijk is bezig met het opbouwen van een beeldbank met foto’s en films over het zelflossen. Wij roepen een ieder op, die beschikt over beeldmateriaal en/of zelflosattributen, hiermee naar “De middag van het zelflossen” te komen.

Programma:

12.30 uur        Ontvangst met koffie of thee in het Theehuys van de Museumwerf

13.30 uur        Lezing “100 jaar zelflossen” door Ko Blok in de Expositieruimte

14.30 uur        pauze

15.00 uur        Foto- en filmpresentatie van VreeswijkVolVaart met
o.a. het NK Baklopen

15.30 uur        Fotobeurs foto-/filmmateriaal zelflossen
Bezoek tentoonstelling 100 jaar zelflossen

Als bijdrage in de kosten van deze middag vragen wij € 5,- per persoon. (Incl. 1 kopje koffie/thee, muntje gratis verkrijgbaar bij de balie) Meldt u zich a.u.b. tijdig aan via cisca@museumwerf.nl o.v.v. Middag zelflossen.”

zelflossenzand

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk