De kogel is door de kerk

de gedoogde coffeeshop komt midden in Fokkesteeg.
 
Sinds september 2005 hangt er al een schaduw boven het pleintje van de Rapenburgerschans in Fokkesteeg. Wordt de Zuidpool een gedoogde coffeeshop of niet?
Afgelopen maandag 30 oktober heeft Burgemeester De Vos in een extra wijknetwerk vergadering Fokkesteeg zijn besluit meegedeeld. Dit gebeurde helemaal correct volgens het convenant, het wijknetwerk moet namelijk als eerste op de hoogte gesteld worden. Burgemeester De Vos vertelde dat, na een bewogen bijeenkomst vorig jaar in het Veerhuis, zeer veel bewoners van Fokkesteeg een zienswijze hebben ingediend. Door de inhoud van sommige zienswijzen zijn er een aantal criteria verscherpt, zoals het verplichte toezicht door een professioneel beveiligingsbedrijf en intensieve samenwerking met de politie.
Maar zijn conclusie is: ja, ik geef een gedoogverklaring af, want de aanvraag voldoet aan alle criteria door de gemeenteraad gesteld.
Toen de uitnodiging voor een extra vergadering in de bus viel, hadden we natuurlijk al het idee dat er een besluit genomen was en ook wat de uitslag zou zijn. Er waren daarom geen verbaasde gezichten, maar wel bleek dat er nog steeds overlast ervaren wordt in de buurt, onder andere zich geïntimideerd voelen door de gebruikers, overlast van auto’s en verdwaalde wietzakjes in alle plantsoenen. Positief is het toezicht dat de beveiligingsbeambte die buiten de Zuidpool op een barkruk zit, houdt.
De aanwezige wijkagente vertelde dat er zeer weinig klachten worden gemeld over de coffeeshop. De VVD roept daarom hierbij iedereen die overlast ervaart op dit te melden bij de politie. Want ook al houdt de politie meer toezicht, zeker ook via het project Fokkesteeg Middenin, zonder meldingen kan er geen actie worden ondernomen.
De VVD heeft als fractie – met 1 uitzondering – tégen het besluit om de nuloptie te verlaten gestemd. We zullen dan ook in de wijk blijven peilen hoe men de coffeeshop ervaart en of er verschillen zijn met de situatie van voor deze gedoogverklaring. Over een jaar komt er een evaluatie en dan wordt bekeken of de gedoogverklaring wordt verlengd.
We houden u op de hoogte.
 
Emilie Zonneveld-van Olm
VVD-fractie

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk