De kogel is door de kerk

Maandagavond 17 januari heeft de gemeenteraad een belangrijk besluit genomen. Het OOB (Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad) is door de raad vastgesteld. Een belangrijk besluit, nu kan er gewerkt gaan worden aan het opknappen van het bestaande winkelcentrum City Plaza en kan het winkelcentrum qua oppervlakte verdubbeld worden. Maar het OOB is meer, het staat voor een nieuw theater, bibliotheek, gemeentehuis enz. Veel functies die de binnenstad aantrekkelijker en gezelliger moeten maken.

Een proces waarover acht jaar is gesproken en door velen hard aan is gewerkt. Het zijn altijd VVD-wethouders geweest die hier aan hebben meegewerkt. Voor ons was 17 januari dan ook een heel bijzondere dag. Eindelijk kunnen wij aan de slag. Aan het einde van dit jaar moet er nu iets van bouwactiviteiten te zien zijn. Aan de plannen is in de loop van de jaren wel het e.e.a. aangepast en gewijzigd. In juni 1999 heeft er een referendum plaats gevonden over de plannen en ook de verkiezingen van 2002 hebben hun invloed gehad. De oorspronkelijke plannen zijn versoberd en afgeslankt. Maar gelukkig is op de kwaliteit van de plannen niet ingeleverd. Zoals gezegd, de VVD is trots op het plan en wij kunnen nauwelijks wachten op de uitvoering.

Zoals dat vaak gaat met grote projecten, de eindfase voordat een definitief besluit valt is altijd lastig. Wij waren al eerder akkoord gegaan met betaald parkeren in de binnenstad. Om financieel-economische redenen is het niet mogelijk de bestaande parkeergarages te renoveren en nieuwe garages te bouwen zonder daar betaling tegenover te stellen. Maar om van de parkeertarieven een melkkoe te maken, daar hebben wij grote bezwaren tegen. De eerste aanval op de tarieven werd door enkele linkse partijen ingezet. Iedereen is er van overtuigd dat er een bewaakte fietsenstalling moet komen. Maar waarom een bewaakte fietsenstalling gratis moet zijn is voor onze fractie niet duidelijk. De oplossing was eenvoudig gevonden. De kosten, alleen al aan personeelskosten enkele tonnen euro’s per jaar, kon opgebracht worden door de parkeertarieven voor auto’s te verhogen. Daar hebben wij een stokje voor gestoken. De tarieven zijn vastgesteld. Nog voor er met de bouw van de garages is begonnen al aan de tarieven gaan morrelen gaat wat ons betreft niet gebeuren.

Een ander heikel punt is het aantal stoelen in het vernieuwde theater de Kom. Volgens de plannen wordt de oude zaal wordt ingericht voor 200 stoelen en de nieuwe zaal krijgt 600 stoelen. Geen gering aantal en het zal moeite kosten om die zalen elke avond te vullen. De meeste partijen pleiten echter voor een grote zaal met 800 stoelen. Wanneer dat beter te exploiteren is zullen wij ons daar niet tegen verzetten. Maar dan wel binnen het vastgestelde budget. Er leven bij onze inwoners meer wensen dan een groot theater. De beschikbare middelen zijn schaars en wij zullen dat scherp in de gaten houden.

Juist omdat er te weinig middelen zijn om alle wensen uit te voeren hebben wij ook gas moeten terugnemen. Een van onze wensen bij het plan voor een vernieuwde binnenstad is om de entree naar het centrum aan de Noordkant van de gemeente te verbeteren. In de oorspronkelijke plannen is de Noordstedeweg opgenomen als een boulevard. Dat klinkt als erg luxe, maar wij denken dat aan deze weg het nodige moet worden opgeknapt. Er is ruimte genoeg om het langzame en het autoverkeer beter te scheiden. Op dit moment zijn er geen financiële middelen beschikbaar. Zodra er mogelijkheden zijn dan zullen wij ons hier opnieuw sterk voor maken.

Er is de afgelopen maanden in de commissievergaderingen uitvoerig met elkaar, in een goede sfeer, gediscussieerd. Uiteindelijk hebben zeven van de tien partijen de plannen aanvaard. Daar zijn wij blij mee, het is een project van meer dan tien jaar, wij hebben elkaar nodig om alles te realiseren.

En nu aan de slag.

H.F. (Herman) Idema

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk