De grenzen van Europa

In de aanloop naar de verkiezing voor het Europese Parlement bezocht de VVD-kandidate mr. Marianne Kallen-Morren een bijeenkomst in Nieuwegein. Zij gaf een uiteenzetting over de liberale ideeën met betrekking tot de Europese Unie. Het motto van de VVD voor deze verkiezing is: ‘Vóór Europa, maar er zijn wel grenzen’.

Die grenzen betreffen verscheidene beleidsgebieden. Een grens moet gesteld worden aan de Nederlandse financiële bijdrage aan Europa. Voorlopig mag deze niet omhoog, moet eerder lager worden, zodat Nederland ongeveer evenveel bijdraagt als profiteert. Ook ligt er een grens voor de bemoeienis van Europa met nationale zaken. Laat elk land allerlei aangelegenheden die niet grensoverschrijdend zijn zoveel mogelijk zelf regelen. De ongecontroleerde macht van Brussel moet verder begrensd worden, vooral door meer macht te geven aan het democratisch gekozen Parlement.

Over de toekomstige omvang van de Unie maakte mevrouw Kallen duidelijk dat een uitbreiding met Turkije vrijwel onvermijdelijk is. Maar dan zal Turkije wel overtuigend moeten voldoen aan de gestelde voorwaarden van o.a. democratie en mensenrechten. En aansluiting kan pas gebeuren als de Europese Unie zelf daar ook aan toe is. De komende jaren hebben wij de handen vol aan het verwerken van de tien nieuwkomers.

De mening van de VVD is dat Europa vooral gericht moet zijn op de economische belangen. Het is voorlopig een illusie dat burgers zich ‘Europeaan’ gaan voelen; daar moeten we ook niet naar streven. Van belang voor het economische doel is meer aandacht besteden aan regionale samenwerking, die ook grensoverschrijdend kan zijn. Het gebied rond Maastricht-Heerlen-Aken-Luik kan zo’n regio worden. In een Europa van de Regio’s mag de regelgeving echter geen beletsel zijn, maar moet deze op de samenwerking worden afgestemd.

Marianne Kallen (Zeist) is lid van Provinciale Staten van Utrecht en was tot voor kort gedeputeerde. Zij is advocate, gespecialiseerd in o.a. internationaal vervoersrecht. Zij staat als nummer 6 op de VVD-lijst. De VVD heeft voor deze verkiezing een lijstverbinding met D66. In het Europese Parlement maken de Nederlandse liberalen deel uit van een grote liberale fractie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren