De gekozen Burgemeester

Het college heeft kennis genomen van de notitie ´De gekozen burgemeester´. De notitie is opgesteld naar aanleiding van de wetsvoorstellen die bij de Tweede Kamer zijn ingediend en geeft informatie over de stand van zaken. De positie en rol van de burgemeester is volgens minister De Graaf aan verandering toe. De minister vindt dat de burgemeester nu te weinig formele bevoegdheden heeft om goed sturing te kunnen geven aan de besluitvormingsprocessen. Een sterkere burgemeester vraagt volgens hem een andere aanstellingswijze.

Om de burgemeester meer invloed te geven op de politieke besluitvorming, wil de minister de burgemeester een aantal taken wettelijk bij hem neerleggen. Zo wordt de burgemeester (in)formateur bij de collegeonderhandelingen, wordt hij verantwoordelijk voor de portefeuilleverdeling en stelt hij de agenda vast voor de collegevergaderingen. Ingrijpender is dat de burgemeester wethouders kan voordragen voor benoeming en ontslag. Ook krijgt hij zeggenschap over de ambtelijke organisatie en kan hij de gemeentesecretaris voordragen voor benoeming en ontslag. Verder krijgt de burgemeester een zorgplicht voor integraal gemeentelijk handhavingsbeleid.

De minister streeft naar invoering van de gekozen burgemeester in maart 2006. De behandeling in de Tweede en vervolgens Eerste Kamer zal uitsluitsel geven of de gekozen burgemeester er komt en ook of dat volgend jaar al is.

De notitie De gekozen burgemeester zal ook ter kennisneming aan de leden van de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken worden gezonden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk