De Geinfilmers WereldKampioen

De Geinfilmers uit Nieuwegein, met leden uit de regio (o.a. IJsselstein, Utrecht, Houten, Leerdam, Almere, De Meern) is al bijna 40 jaar actief met film en video en is onder de amateurclubs in Nederland geen onbekende. Zo heeft de club al vele malen deelgenomen aan Filmfestivals in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren is clublid José Bibian tot twee maal toe uitgeroepen tot WereldKampioen met zijn inzendingen.

Wist u….
dat fotografie en filmen de meest verspreide hobby ter wereld is? Want wie heeft er tegenwoordig nou geen mobiel of videocamera? Het enige verschil is dat niet iedereen is aangesloten bij een club en niet iedereen de moeite neemt om het opgenomen beeldmateriaal te bewerken. Maar alle opnames worden met zorg gekozen, of het nu gaat om familie, vakantie, sport, werk, kunst of al die andere mogelijkheden.

Trots
De Nederlandse film/videoclubs zijn aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs). Deelname aan landelijke festivals kan leiden tot uitverkiezing voor deelname aan het internationale amateurfestival van de UNICA wereldwijd. Zowel in Rusland als Roemenië behaalde José Bibian de hoogste score in zijn categorie en daar is de club erg trots op.

Mogelijkheden
Uiteraard beheersen niet alle leden van de club dit topniveau, maar ieders inzet wordt gewaardeerd. Naast semi-professioneel werk kent de club ook beginners of mensen die later hun hobby weer oppakken. Die laatste groep heeft, zo blijkt, veel gefilmd, is daar op enig moment mee gestopt, maar krijgt dan toch weer de behoefte om de oude beelden te digitaliseren. Of gewoon te gaan monteren tot een betere film, voorzien van titels, muziek, voice-over e.d. Dat maakt het kijken en herbeleven opnieuw tot een aangename bezigheid. Zo passeren er op de clubavonden van De Geinfilmers allerlei soorten films: Vakantiefilms, documentaires, familiefilms, reportages, speelfilms, 1-minuutfilms, genrefilms. Maar ook grotere projecten komen aan bod: Theaterproducties, musicals en concerten worden opgenomen. Er zijn zelfs leden die actief zijn voor de regiozender RTV9. De mogelijkheden bij De Geinfilmers zijn ongekend, de leden helpen elkaar zonodig, er worden info-avonden georganiseerd, lezingen en films besproken.

Technieken
De Geinfilmers hebben de ontwikkeling van 8 mm smalfilm via video tot digitale technieken op de voet gevolgd. Vrijwel alles is mogelijk geworden en dat doen de leden dan ook tijdens hun wekelijks clubavond op woensdag van 20.00 uur tot 22.30 uur in het Dorpshuis Fort Vreeswijk.

De camera’s die door de leden worden gebruikt variëren van mobiel t/m semi-professionele exemplaren. Er bestaat ook een diversiteit aan montagemogelijkheden. Opgemerkt moet worden dat ondanks de inzet om tot verbetering van de films te komen, de gezelligheid een belangrijk element is. Meer informatie over de Geinfilmers vindt u op de website www.degeinfilmers.nl of op Facebook.

Buitenkansjes
Misschien bieden wij u wel enkele buitenkansjes, omdat u toch overwoog om wat meer met de videohobby te gaan ondernemen. In het najaar worden er 3 info-avonden gegeven over “Hoe maak ik een docu” (11 oktober), “Hoe maak ik een 1-minuut-film” (1 november) en “Wat is een docu zonder voice-over?” (8 november). U bent geheel vrijblijvend welkom, maar vanwege de beperkte ruimte verzoeken we u om zich aan te melden via onze secretaris Henk van Montfoort (030-6064129) of via geinfilmers@gmail.com

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren