De fractievoorzitter van ….

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aanstaande zal De Digitale Stad Nieuwegein van enkele fractievoorzitter van een politieke partij een portret maken. Bij het portret zullen ook enkele altijd vaste vragen gesteld worden, want wie is de fractievoorzitter en wat doet hij of zij in het dagelijkse leven. Een kijkje achter de schermen van deze betrokken Nieuwegeiner.

Deze week Haitze de Jong (67), fractievoorzitter voor Ieders Belang in Nieuwegein. Partner van Maria van den Boomen. Samen hebben ze ieder twee kinderen. Gepensioneerd, na zijn HTS-opleiding, ruim dertig jaar in zeer uiteenlopende functies werkzaam geweest in de IT-business. De huidige werkzaamheden van Haitze de Jong beperken zich hoofdzakelijk tot die van raadslid Ieders Belang.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben, zoals uit mijn leeftijd valt op te maken, inmiddels gepensioneerd maar ben na mijn HTS-opleiding, ruim dertig jaar in zeer uiteenlopende functies werkzaam geweest in de IT-business. Mijn huidige werkzaamheden beperken zich hoofdzakelijk tot die van raadslid voor een lokale stadpartij.

Voor welke politieke partij ben je fractievoorzitter en waarom?
De lokale Stadspartij “ieders Belang”. Deze partij is voortgekomen uit het samengaan van de voormalige lokale partijen LEEFBAAR NIEUWGEIN en TROTS Nieuwegein.

Tijdens mijn professionele carriére, waarbij ik vaak meerdere maanden per jaar afwezig was, besefte ik steeds meer dat dankzij de inspanningen van anderen, alles gewoon in Nieuwegein en dus ook in mijn wijk, bleef doorgaan. Reden voor mij, toen ik met vroegpensioen ging, om mij in te gaan zetten voor een lokale partij als LEEFBAAR NIEUWEGEIN, omdat die niet gebonden is aan de partijpolitieke belangen van een landelijke partij, maar altijd het belang van de lokale bevolking en bedrijfsleven voorop stelt.

Hoelang zit je al in de politiek?
Alles bij elkaar genomen al weer zo’n zeven jaar. Kort na het begin van de vorige raadsperiode ben ik namens de fractie LEEFBAAR NIEUWEGEIN eerst aan de slag gegaan als lid van de commissie ABZ (Algemeen Bestuurlijke Zaken), in welke commissie onder meer alle financieel-economische zaken aan bod komen. Na de verkiezingen in maart 2010 ben ik vervolgens als raadslid toegetreden voor de partij LEEFBAAR NIEUWEGEIN die inmiddels is omgevormd tot “ieders Belang”.

Waarom heb je gekozen voor Ieders Belang?
Reden voor mij om te kiezen voor een lokale partij, zoals die inmiddels “ieders Belang” heet, is omdat een dergelijke partij niet gebonden is aan richtlijnen van een landelijk partijapparaat en dus van een van bovenaf opgelegd partijprogramma en/of -ideologie. Daardoor kan een lokale partij als “ieders Belang” ook optimaal inspelen op plaatselijke behoeften en ontwikkelingen en daarmee dus vrijelijk de voor Nieuwegein en haar inwoners en bedrijven meest wenselijke ontwikkelingen kan helpen realiseren. Dit geldt eveneens voor een zo verantwoord mogelijke aanwending van publieke middelen, of te wel geld van de nieuwegeinse gemeenschap.

Waaraan moet Nieuwegein jou herinneren (politiek issue/jouw visie)?
Dat “Ieders Belang” van Nieuwegein weer een financieel gezonde gemeente heeft gemaakt. Niet alleen vandaag maar ook voor de toekomst en dus niet eentje die in de afgelopen jaren steeds meer op de pof is gaan leven. Dit vereist echter een beleid waarbij op een zorgvuldige en verantwoorde wijze met het geld van onze burgers wordt omgegaan, zonder dat gemeentelijke onnodig stijgen terwijl er toch een hoogwaardig voorzieningspakket beschikbaar is en blijft voor de nieuwegeinse bevolking, toegesneden op de grote diversiteit van onze inwoners (zoals bijv. jongeren, gezinnen, senioren en minderheidsgroepen), bedrijven en ondernemers.

Noem een politiek issue waarin jouw partij zich ingebeten heeft de afgelopen raadsperiode?
De beide partijen die de nieuwe partij “Ieders Belang” hebben gevormd, hebben zich deze raadsperiode in het bijzonder sterk gemaakt voor onder meer:

1. sluiting van de Coffeeshop en bestrijding van de daarmee samenhangende overlast;
2. beëindiging van de voortdurende verspilling van gemeenschapsgeld aan het project “Wisselgeld”, als exclusieve subsidieput voor Roma, die door de college-partijen nog altijd wordt voortgezet en nu is omgedoopt in een subsidieproject voor multi-probleemgezinnen, waar vooralsnog alleen dezelfde Roma-gezinnen aan deelnemen. Zogezegd, oude wijn in nieuwe zakken;
3. het stoppen van de plannen voor toenemende bebouwing in park Oudegein;
4. idem aan de Malepertweg, de dijkbebouwing bij Vreeswijk/Lekboulevard alsook Hesseveld;
5. een handhaving van de afsluiting van de Duikeendtunnel als er onverminderd sprake blijft van overlast en gebrek aan handhaving;
6. het aan de kaak stellen van mogelijke onrechtmatigheden bij de verlening van de subsidiestromen richting MOvactor, eerder geheten Stichting Welzijn en Zorg Nieuwgein (SWN);
7. een halt toeroepen aan een verdere verruiming van de Zondagsopeningstijden.

Ook blijven we hameren op de gevaren van de nieuwe fietsroute en nog vele andere zaken.

Waarmee onderscheid Nieuwegein zich mee volgens jou (centrum, regiofunctie, toerisme)?
Nieuwegein is een schakelpunt tussen het stedelijke Utrecht en het omliggende platteland met een voorzieningsniveau waar menige stad jaloers op zou zijn. Verder beschikt het over een betaalbaar woningbestand met een grote verscheidenheid en een uitstekend regionaal verbindingsnet (tram en bus). Daarenboven over een directe toegang tot het landelijke hoofdwegennet wat wonen en werken aantrekkelijk maakt, alsmede de vestiging van sterk verschillende bedrijven.

Wat is jouw lokale nieuws in het voorjaar van 2014 in Nieuwegein (dus na de komende raadsperiode)?
Dat onze ideeën voor een beter, socialer en ook (financieel) gezonder Nieuwegein nog meer gehoor mogen vinden in 2014, dan al het geval was in 2010, toen de beide fracties waaruit “ieders Belang” is voortgekomen, in totaal al 5 zetels behaalden, opdat we nog meer in staat zullen worden gesteld om onze doelstellingen te realiseren (zie voor de Speerpunten van “ieders Belang”, onze website).

Waarom zou een Nieuwegeiner op je partij moeten stemmen?
Omdat het hier niet gaat om Tweede-kamer verkiezingen maar om plaatselijke verkiezingen waarbij een lokale partij als “ieders Belang” echt op komt voor lokale belangen en behoeften en niet primair op landelijke partijstokpaardjes waar dergelijke partijen maar al te vaak lokaal op koersen. Dit zal zich onder meer uiten in de grote stem die wij krijgen als de zorg, waarvan de uitvoering binnenkort naar de gemeente wordt overgeheveld, invulling moet worden gegeven. Wij zijn dan immers niet afhankelijk van landelijke druk, zoals andere partijen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk