De finishing touch op je zelfgemaakte meubels voor binnen en buiten

Hout is – gelukkig – weer een van de populairste materialen voor binnen- en buitenmeubilair. Menigeen slaat aan het klussen, bij voorkeur met gebruikte planken en balken, maakt de ene na de andere eyecatcher en geeft deze extra glans met de juiste verf. Ook kringloopmeubels opknappen en eventueel doorverkopen is een veelgeziene hobby. Hoe ga je te werk voor een optimaal resultaat?

colour

Loungemeubels van pallets met een frisse look
Het eerste voorbeeld dat je wellicht te binnen schiet, is al decennialang een bekende verschijning in veel tuinen: de uit pallets opgebouwde loungehoek. Fabrikanten van kussens haken hierop in en maken loungekussens die precies de afmetingen van pallets hebben. Op sociale media zoals Pinterest zie je hoe je te werk gaat, maar daar staat vaak niet dat hout wel enig onderhoud vergt. Daarvoor kijk je op verfplatform Colorstore, waar je voor elke ondergrond de geschikte soort verf vindt, voor zowel binnen als buiten.

Veel hout in je groene tuin
Omdat hout een natuurproduct is, gaat het zo mooi op in het verder groene karakter van je tuin. Nog een reden om voor het meest duurzame bouwmateriaal ter wereld te kiezen, dus ook wanneer je een border, schutting, terras of tuinhuisje realiseert. En ja, het liefst zoek je zo veel mogelijk hout dat al gebruikt is. Op YouTube zie je hoe je pallets snel uit elkaar haalt. Ruim een deel van je schuur in om een voorraad op te slaan. Wat je daarna ook bouwt: voor de finishing touch met de juiste verf weet je je favoriete verfmerk intussen te vinden.

Meer handige tips
Kwasten en andere verfmaterialen komen vanzelfsprekend van pas, deze vind je op de al genoemde website. Schroeven en spijkers uit oude meubels en pallets kun je met een beetje mazzel hergebruiken. Voor het bewerken van hout is een elektrische schaaf een leuk extraatje waarmee je onregelmatige oppervlakken egaliseert – denk aan tuintafels met kromgetrokken planken. Verder is een bankschroef handig, een schroefboormachine oftewel ‘tol’, een arsenaal aan schroeven en natuurlijk de verf. Bij zowel binnen- als buitenmeubels oogt het rustiger wanneer je alles dezelfde tint geeft.

Meubels opknappen: re- en upcyclen is hot
Een tweedehands kast van een kringloopwinkel of brocante vertoont vaak afbladderende verf. Met een simpele schuurmachine – die scoor je voor enkele tientjes – en een voorraadje schuurpapier verricht je wonderen: zie de boel eens opknappen! Een nieuwe laag verf doet de rest. Eventueel vervang je verroest hang- en sluitwerk. Nu is het meubel klaar voor gebruik, of om door te verkopen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk