De elektrische toekomst van de bus

De gemeente Nieuwegein hecht veel waarde aan duurzame mobiliteit. Zo is er uiteraard de elektrische tram, zijn elektrische fietsen sterk in opmars en maakt de gemeente gebruik van een elektrische veegwagen. Ook elektrische auto’s zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken in Nieuwegein. Met ongeveer 50 oplaadpalen worden inwoners van Nieuwegein gestimuleerd zo veel mogelijk gebruik te maken van elektrische vervoersmiddelen. Maar in dit mooie rijtje van elektrische rijtuigen is er één opvallende afwezige: de elektrische bus.

Waarom zijn er nog geen elektrische bussen in Nieuwegein?
Een tijdlang stonden nogal wat obstakels het ontwikkelen van elektrische bussen in de weg, maar langzaamaan lijkt men oplossingen voor die problemen te vinden. Zo was het snel opladen van elektrische bussen een groot dilemma. ABB, een Zwitsers technologieconcern, werkt nu samen met Volvo aan een snellaadsysteem voor elektrisch aangedreven stadsbussen. De laadpaal zou de accu van een bus in vier tot zes minuten voldoende kunnen bijladen om meerdere ritjes door de stad te maken.

Een ander probleem waar ontwikkelaars van elektrische bussen tegenaan liepen, waren de elektrische aandrijfassen. Deze waren namelijk te zwaar en te groot. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut vonden een oplossing: een motor die direct in de as is geïntegreerd. Hun elektrische aandrijfas met geïntegreerde motor is bovendien schaalbaar en kan in serie worden geproduceerd. Zo kan de technologie voor verschillende types bussen en auto´s in massaproductie worden toegepast. Daardoor wordt de elektrische aandrijfas goedkoper en wordt de prijs vergelijkbaar met die van niet-elektrische aandrijfassen, die voor elk type auto online te koop zijn.

De toekomst van de elektrische bus lijkt er erg rooskleurig uit te zien. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat het GVB in Amsterdam de eerste elektrische bussen gaat kopen, en tot 2025 zelfs haar hele busnetwerk elektrisch wil maken. Ook onze zuiderburen zijn begonnen aan een experiment met het inzetten van volledig elektrische bussen, in Brugge. De vraag wanneer Nieuwegein start met het inzetten van elektrische bussen blijft voorlopig onbeantwoord. Wel is bekend dat Connexxion, een vervoersmaatschappij die onder andere in Nieuwegein opereert, op de lange termijn ook volledig over wil gaan op elektrische bussen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren