De eenzame fietser.

Zondag 11 maart. Eerste mooie middag van het jaar: blauwe hemel, strakke zon. Lekker fietsen dus. In het gezellige Vreeswijk dromerig op een bankje gezeten met uitzicht over de Lek. Wat een schoonheid herbergt onze stad.

Moeten we niet teveel reclame voor maken, niet in de VVV-fietsroutes opnemen, niet laten vermelden in het fietsknooppuntensysteem waar de Kamer van Koophandel op inzet. Dat moeten we vooral goed voor onszelf houden. Anders komen er teveel mensen op af… Daarna voorttrappend over de, van een nieuw functioneel wegdek voorziene, Voorhavendijk. Voorbij de Beatrixsluizen, langs het Lekkanaal. Helaas NIET het Amsterdam-Rijnkanaal over naar Houten.

Toen kreeg ik een visioen. Van een Baily-brug. Waar had ik daar ook alweer over gelezen… O ja, in het College-accoord van bijna een jaar geleden. Het geld ligt al jaren op plank. Het rot niet weg want de rente beschermt het. Een fietsverbinding naar Houten is nog steeds een Fata Morgana. Als het maar geen utopie is ! Plots was het visioen weg. Doorfietsen maar, over de Lekkanaal-dijk. Aan het eind de hoek om en heerlijk langs het Merwedekanaal terug. Dacht ik. Maar ach, wat jammer nou: het eind is er, de hoek ook. Net als het Merwedekanaal. Het enige wat ontbreekt is een fietspad langs Rijkswaterstaat. O ja, we zouden het toerisme niet teveel steunen omdat we de schoonheid van N’gein voor ons zelf willen houden.

Dan maar terug. Langs het Waterleidingbedrijf naar de Structuurbaan. Via de Malapertweg naar Fort Jutphaas. Erg leuk bedacht maar ook hier: jammer maar helaas. De Plettenburgerbaan is nog steeds een voor de fietser niet te nemen hindernis. Hoe zou het toch gaan met onze Oost-West-verbinding? Vinden we de fietstoerist nog steeds een onwelkome gast die onze rust slechts verstoort? College, u heeft uw eerste slag geslagen. U bewijst dat u voortvarend te werk gaat. Nu is het tijd voor de tweede slag. Stilstand is achteruitgang, houd dus het initiatief. Blijft de regie voeren, ook waar het de Hollandse Waterlinie betreft. De enthousiaste fietser rekent op u.

Peter Troostheide,

CDA-commissielid.

PS: Een heerlijk ijsje kopen lukte wel. Met mij, tientallen andere genieters. Op de hoek, bij het Sluisje, met een grandioos uitzicht op Kasteel Rijnhuizen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk