‘De drie knoppen’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein.

Deze week ‘de drie knoppen’ en staat in de binnenstad van Nieuwegein, net geplaatst, stond voorheen aan de Martinbaan bij het oude gemeentehuis. Het kunstwerk is gemaakt in brons. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein.

De maker van ‘De drie knoppen’ is kunstenaar Huub Kortekaas (geboren: 1935 in s’ Gravenzande). beeldend kunstenaar en filosoof, woont en werkt sinds 1940 in het land van Maas en Waal. In plaats van het tuindersbedrijf van zijn vader voort te zetten werd Huub onderwijzer.

Vanuit zijn Zero-ervaring (Nietsche, Wittgenstein, Gabriël Marcel) groeit een nieuw levensgevoel. In 1960 ontmoet hij in de humanist Erasmus een geestverwant en maakt spontaan een monumentaal beeld van hem: zijn eerste beeld (KU Nijmegen). Vanaf 1961 ontstaan de archetypen van groei en vruchtbaarheid in de Oude Toren in Winssen. In 1965 verhuist hij naar Kasteel Doddendaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren