De Coronacrisis en de Nieuwegeinse woningmarkt (deel 2)

Eigenaren Rob Moen en Dennis Wentink van makelaarskantoor Moen Garantiemakelaars verzorgen maandelijks een column voor De Digitale Stad Nieuwegein. Zij vertellen u alles over de huizenmarkt in Nieuwegein en/of wonen in Nieuwegein, en wat zij dagelijks meemaken en zien. Hun kantoor is gevestigd aan de Boogstede 1 nabij Cityplaza. Vandaag de tweede column, nogmaals over de Coronacrisis, net zoals de eerste column.

Eigenaren Rob Moen (links) en Dennis Wentink (rechts) van makelaarskantoor Moen Garantiemakelaars

Even twijfelde ik of ik onze tweede column ook nog moesten wijden aan de Coronacrisis en de Nieuwegeinse woningmarkt. Maar gezien de actualiteit van dit onderwerp en de emotie die wij allen hierbij hebben, leek het mij toch goed om u nog een keer mee te nemen. Ik deel graag mijn ervaringen van de afgelopen maand waarbij ik en mijn collega’s dagelijks met onze benen in de Nieuwegeinse woningmarkt staan. Vooral, omdat als u afgaat op sommige berichten in de media, u wellicht een negatief beeld heeft bij de huidige woningmarkt.

Nog even terug naar het begin van de corona-crisis
De eerste week van de crisis zorgden bij een hoop mensen voor een pas op de plaats. De internetstatistieken van onze website en die van Funda daalden. Dit zagen wij ook terug in het aantal bezichtigingsaanvragen en verkopers die de woningverkoop wilden uitstellen. Maar het on-hold zetten van de verhuisplannen was echt tijdelijk. Al snel herpakten een grote groep van de verkopers en kopers zich. Een klein gedeelte heeft hun zoektocht wel moeten staken, hun gevoel is gewoon niet goed of hun inkomen is onzeker of weggevallen. Maar door de krapte op de woningmarkt zijn er nog steeds veel kandidaten voor een woning.

Nu meer nieuwe woningen in de verkoop
Op 7 mei 2020 bracht de NVM naar buiten dat het aantal te koop gezette woningen tijdens de lockdown met zo’n 3% gestegen is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ik denk dat wij ons met de Nieuwegeinse woningmarkt hierbij kunnen aansluiten. We merkten een paar weken geleden dat mensen de verkoop van hun woning naar voren wilden halen door de onzekere situatie. Met de instelling ‘verkocht is maar verkocht’  biedt dat deze groep zekerheid en houvast.

Woningen worden nog steeds verkocht
Mijn collega schreef het vorige maand al, ondanks dat het aantal bezichtigingsafspraken licht afneemt worden woningen gemiddeld nog steeds boven de vraagprijs verkocht. Ik heb wel het gevoel dat de mensen die nu naar een woning komen kijken bijzonder serieus zijn. Deze mensen zijn echt al langer op zoek en zetten hun zoektocht onverminderd voort. Zij hebben gewoon een enorme verhuisbehoefte. De minder concrete zoekers zien wij momenteel niet.  Wel zien we de laatste week een enorme toename in het websitebezoek en het aantal bezichtigingsaanvragen, dus wellicht betreden zij binnenkort de woningmarkt ook als concrete kandidaat.

Komt er weer een crisis in de huizenmarkt?
De meeste gestelde vraag op dit moment aan mij is ‘of er weer een crisis in de woningmarkt aankomt en of de prijzen gaan dalen?’. Als we sommigen media mogen geloven, staat de volgende crisis in de huizenmarkt al weer klaar en storten de prijzen binnenkort naar beneden. Ik denk dat de oorzaak van de twee crisissen compleet anders is en dat we ze niet kunnen vergelijken. Het economische systeem is nu geen oorzaak en er is nog consumentenvertrouwen. Uiteraard zullen er straks economische gevolgen zijn, maar de krapte op de woningmarkt is nu echt enorm.

De feiten en cijfers
De negatieve berichtgeving over de woningmarkt was vorige week reden voor de NVM om de feiten en cijfers rondom de economische crisis van eind 2008 en de Coronacrisis te vergelijken. Dus geen speculaties maar het in kaart brengen van de harde cijfers. Conclusie? In 2008 was er een evenwichtige woningmarkt, het aantal te koop staande woningen nam toe en er was een gematigde prijsontwikkeling. Nu hebben wij te maken met een enorme krappe woningmarkt, sterk dalend aanbod van te koop staande woningen, hard stijgende prijzen in combinatie met een lage rente. Het feit dat het iets rustiger op de woningmarkt wordt, zorgt er wellicht voor de woningmarkt gezonder en evenwichtiger kan gaan worden. En dat biedt perspectief en vertrouwen!

Hoe nu verder?
Ik verwacht voor de komende tijd niet dat de prijzen omlaag gaan. Corona of niet, de krapte is er nog steeds en de hypotheekrente is nog steeds laag. Wat het consumentenvertrouwen gaat doen, is nog best een vraagteken. Dat zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de economische impact die de Coronacrisis achterlaat. Misschien krijgt het een deuk, maar daar tegenover blijft de enorme behoefte aan een huis die echt jouw thuis is.

Tip!
Wat ik het koperspubliek nog wel mee wil geven is dat ze goed voorbereid op huizenjacht moeten gaan. Breng eerst met je financieel adviseur jouw mogelijkheden in kaart, zodat je na een bezichtiging meteen kan schakelen. Het aanvragen van een financiering kan nu meer tijd kosten, dus als je een goede voorbereiding hebt gedaan, werkt dit in je voordeel.

Volgende maand schrijft mijn collega Rob Moen weer de column. Of er een deel 3 over de Coronacrisis aankomt, dat zal volgende maand uitwijzen. Tot die tijd, pas goed op u zelf en blijf gezond. En als u vragen heeft over uw specifieke situatie, dan help ik u graag.

Hartelijke groet, Dennis Wentink

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren