De Beugelaer van juni 2023 staat weer klaar

Afgelopen week is het juni nummer van de wijkkrant voor Vreeswijk uitgekomen, en zoals altijd is deze ook te downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. In de wijkkrant blikken de samenstellers terug en kijken wat er allemaal te gebeuren staat. En dat is veel! Zo leest onze redactie in de kalender van de Beugelaer deze maand.

Beugelaer

De redactie van de Beugelaer: ‘Vanaf het jaar 1373 tot op de dag van vandaag speelt de Oude Sluis een prominente rol in Vreeswijk. De snelle rekenaars onder ons weten al dat dit jaar de Oude sluis 650 jaar bestaat. Eeuwenlang was de Oude Sluis bepalend in de belangrijkste verbinding over het water tussen Utrecht en Amsterdam vice versa. Al het scheepverkeer ging door Vreeswijk. Pas in 1938, met de komst van de Prinses Beatrixsluizen, kwam daar verandering in. De Oude Sluis verloor weliswaar zijn functie voor de scheepvaart, maar de functie als visitekaartje voor Vreeswijk werd grootser. Vreeswijk is trots op zijn karakteristieke Oude Sluis en dat vieren we. Hoe we dat gaan doen, lees je in deze Beugelaer.’

‘De twee bakkersdochters (Diaan en Ad) Spronk zijn opgegroeid aan de Oude Sluis en vertellen daarover. Deze Vreeswijkse familiegeschiedenis begint op het moment dat in 1926 de opa van Diaan, Floris Spronk, met zijn echtgenote vanuit Zwijndrecht naar Vreeswijk verhuist om aan de Oude Sluis een bakkerij te beginnen. Vreeswijk floreerde, en in een elfde (!) bakkerswinkel zat genoeg brood. Voor de doorvaart in de Koninginnensluis zorgt Daniël Klein. Hij werkt al sinds 1995 voor Rijkswaterstaat als sluiswachter. Dat doet hij met veel plezier, maar soms kan het werk van sluiswachter ook ondankbaar zijn. Want iedere Vreeswijker weet dat als Daniël op zijn fiets springt, een brug open zal gaan. Hij zegt: “Doe ik de brug dicht is het niet goed, en doe ik ‘m open is het ook niet goed.”

Klik hier om De Beugelaer te downloaden en te le lezen. ‘Veel leesplezier…!’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk