De Beugelaer van april 2020 staat weer klaar

Deze week is het tweede nummer van de wijkkrant voor Vreeswijk uitgekomen dit jaar, en zoals altijd is deze ook te downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. In de wijkkrant blikken de samenstellers terug en kijken wat er dit jaar allemaal weer te gebeuren staat.

‘De corona- uitbraak schudt ons dagelijks bestaan compleet door elkaar. Veel activiteiten, waaronder Koningsdag, zijn afgelast en ook het dorpshuis is tijdelijk gesloten. Het is niet anders. Gezond blijven en worden staat voorop’ zo begint de redactie van deze Beugelaer.

De inhoud van de Beugelaer was, zoals u dat van de redactie gewend bent, voor een groot deel afgestemd op de activiteiten. Deze editie van de Beugelaer is weliswaar uitgedund, maar is toch zeer lezenswaardig. Je maakt bijvoorbeeld kennis met Jan Schoonewelle. Hij is de nieuwe voorzitter van de Vreeswijkse Oranjevereniging. Zijn debuut als voorzitter schuiven we een jaar vooruit.

Wat gebeurde er in de jaren 1940 -1945 in Vreeswijk en Jutphaas? Schrijfster Renée Blom schreef er een boek over. Het gaat over Duitse spionnen, enorme stromen vluchtelingen, over vluchtende kinderen en bombardementen van strategische doelen. Een boek vol foto’s, korte verhalen en getuigenissen.

Rina Copier van den End schrijft in haar column over de bom op de Barbarakerk. De kapel aan de achterzijde veranderde in een krater van een paar meter diep. De schepen in de Museumhaven weerspiegelen het historische beeld van de vrachtvaart tussen 1880 en 1950. Zij dragen bovendien bij aan een authentieke uitstraling van het oude schippersdorp Vreeswijk. Er was plek vrijgekomen, waardoor er plaats was voor drie nieuwe schepen: de Ertskade, Hartstocht en de Zes Broeders. U leest wat voor schepen het zijn.

Aandacht is er voor de Brulboei. Het Zeemanskoor ‘De Brulboei’ is onlosmakelijk verbonden met Vreeswijk. Al sinds 1997 klinken de liederen van het koor door de straten van Vreeswijk.

Wil je Vreeswijk écht leren kennen, ga dan op pad met iemand uit de gidsengroep Vreeswijk. Schakel de gidsengroep in bij een familie- of bedrijfsuitje en boek een rondleiding. Hoe u dat doet, leest u in deze Beugelaer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren