De berg heeft een muis gebaard!

Zoals in eerdere bijdragen over de discussie (De maat van Nieuwegein/De strategische discussie/De lijn naar 2010/Nieuwegein) vermeld, zijn wij niet enthousiast over Nieuwegein kiest. De gemeente presenteert nu resultaten die daar niets aan veranderen. Integendeel.

DE DISCUSSIE

Het oneigenlijke van de discussie wordt het beste geïllustreerd met het volgende. Eén van de belangrijkste conclusies van de discussie was het feit dat men niet wil dat er in het groen gebouwd wordt. Maar toen men daartegen stemde was het alternatief: ‘de hoogte in’, niet bekend. Wanneer dat wel bekend zou zijn geweest was de stemming waarschijnlijk anders gelopen! Ondertussen staat het ‘de hoogte in’ nu wel degelijk in de strategische aanpak. En zo staat er wel meer! EN NU DAN VERDER.

De raad heeft nu notitie (2004 – 132) van zo’n 50 pagina’s, genaamd strategisch kader. De tekst is praktisch gelijk aan een eerdere tekst van januari die kennelijk met vergrootglas nog eens is doorgekeken. Dat resulteert in voornamelijk cosmetische veranderingen plus een twee of drie zaken die waarschijnlijk uit de discussie komen! Ook worden er enige aannames afgezwakt en hier en daar een paar punten toegevoegd! Verder schetst het stuk nog steeds een ideale burger en de aardige dingen die hij of zij mogen doen. De bedoeling is dan waarschijnlijk dat die burger dingen gaat doen die de gemeente eerder deed en zo zal er dan bezuinigd kunnen worden! U weet dat was het uitgangspunt! Hoe dat moet en om wat voor bedragen het gaat is nog niet bekend. Immers er moet nog een implementatie komen! Daar moeten we dus op wachten! In september is het zo ver! En dan wordt in de najaarsnota het financiële plaatje getekend. Als het lukt!

VRAGEN

De interessantste vraag is hoe de implementatie eruit zal zien. Er wordt zeer terecht door een aantal politieke partijen zeer afwachtend gereageerd op de bovengenoemde strategie. Het gemaakte verwijt dat er nog geen bedragen zijn, is niet terecht. Na de implementatie plannen kan men daar pas naar kijken. Wat de VSP het meeste boeit is het feit dat dankzij dit project niet alleen burgers en bedrijven anders moeten gaan doen en denken, maar om dat te bereiken de gemeentelijke organisatie dat ook zal moeten doen. Van strategie naar implementatie slaat echter een aantal fases over. Wij zijn benieuwd hoe dat straks opgepakt zal worden. Vooral binnen de gemeentelijke organisatie! Want om te bereiken wat dit stuk zegt, zullen er substantiële veranderingen nodig zijn in de manier van werken van de ambtenaren. De vraag is hoe snel men dat denkt te regelen binnen de huidige organisatie.

De tweede vraag is waarom de vragen over de veranderende politiek ten aanzien van onderhoud van bedrijfsterreinen en onderhoud van infrastructuur zoals gesteld door de Kamer van Koophandel regio Utrecht zijn beantwoord alsof de plannen al definitief en door de raad geaccepteerd zijn. De plannen werken bevreemdend naar het bedrijfsleven dat op wat langere termijn de consequenties trekt en Nieuwegein zou kunnen verlaten. Boeiend wanneer je aan de andere kant de intenties hebt om het Klooster en de binnenstad vol te krijgen met bedrijven!

Die soort tegenstrijdigheden zijn eigenlijk de belangrijkste vraagtekens rondom Nieuwegein kiest! Wat is dit voor eigenzinnig gedoe van het college dat allerlei partijen van zich vervreemd en straks bij de implementatie er pas achter zal komen dat hun strategie niet kan werken wegens uitvoeringsmoeilijkheden! En wat wordt er dan tenslotte bezuinigd? Waarom wordt een simpele bezuinigingsoperatie ten koste van veel geld (budget € 100.000,00 en in werkelijkheid misschien aanzienlijk meer !) omgetoverd tot een soort raadpleging van de bevolking om vervolgens de vooraf opgeschreven aannames praktisch onveranderd door te duwen, waarbij de mening van de raad tot dusverre inhoudelijk volledig buiten beschouwing gebleven is! Erger nog, de eerste strategische overwegingen kon de commissie niet eens van commentaar voorzien.

Voordat men het wist was de burgerij bestookt met een folder met het bekende effect van circa 250 mensen die gereageerd hebben. Wordt hier de democratie geweld aan gedaan? Wordt de raad buiten spel gezet? Dat heeft de raad zelf in de hand. De vergaderingen over Nieuwegein kiest zullen het leren. Helaas eten de collegepartijen meestal uit de hand van het college. Wij zijn dus benieuwd wie er verder gaat dan wat gepraat naar de pers over onduidelijkheid!

Heeft de berg een muis gebaard? We zijn bang van wel. Of we niet gewoon binnen de kaders van commissies, inspraak en raad misschien sneller op bezuinigingen waren uitgekomen?. Wij denken dat het antwoord daarop ja is. Dat had dan behoorlijk wat geld gescheeld! Ons geld! Bovendien waren we dan misschien meer gefocussed op dié zaken die werkelijk besparingen op kunnen leveren. Want daar gaat het toch eigenlijk om!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk