Daag, ex-wethouders

Na de wedstrijd van Nederland tegen Chili moest ik meteen denken aan de dames en heren politici. Hebben zij de vaste fractievergaderingen verplaatst of hebben ze gezamenlijk naar de wedstrijd gekeken? Ik heb tenminste altijd begrepen dat de maandagavond de reguliere vergaderingen plaats vinden.

Wat voor spannende zaken hebben zich deze laatste week zich afgespeeld vraagt u zich misschien af en ik ook hoor want het is mijn inziens erg stil vanaf het front.
Het enige wapenfeit wat naar buiten is gekomen was het afscheid van 2 wethouders of beter gezegd 2 voormalige wethouders. Hans Reusch stopt na 35 jaar gemeentelijke politiek en Rene Blom na “slechts” 14 maanden, althans als wethouder. Hans is de enige wethouder die de afgelopen periode heeft volgemaakt. En dat is toch wel erg triest als u het mij vraagt. Ik heb even een moment gedacht dat het misschien wel aan Frans Backhuijs zou hebben gelegen maar niets is minder waar. Want de tussentijds opgestapte wethouders konden allemaal “beter worden” volgens hun eigen zeggen.

Nou daar denk ik bij een paar wel anders over. Bert Lubbinge is gestopt in Nieuwegein omdat hij 12 jaar wethouderschap wel genoeg vond. Maar een paar weken nadien dook hij als wethouder op in Amersfoort. Een betere en misschien wel hogere wachtgeldregeling?

Dat Wouter Kolff opstapte kwam ook als een duiveltje uit een doosje. Maar burgemeester worden is natuurlijk wel een echte verbetering. Maar had hij ook niet voor 4 jaar getekend?

En dan natuurlijk onze Helen, die zag de bui aankomen en wilde niet in de zelfde positie komen als Rene Blom nu dus koos zij snel voor het CNV.

Maar even terug naar Hans Reusch, hij had veel ambities volgens D66 voorman Erik v.d.Voort en hij heeft ze allemaal afgehandeld. Nou als dat waar is, is dat een compliment waard. Maar is alles wel afgehandeld of zitten er nog een paar lijken in de kast? Lijken die we pas over een paar jaar tegen komen? In ieder geval is Hans klaar met de politiek en gaat hij nu uitrusten. Ja dat geloof ik niet zo erg want Hans een beetje kennende is hij geen mannetje voor achter de geraniums. Hij zal best weer ergens opduiken denk ik zomaar.

En natuurlijk moet je zo iemand met zoveel ervaring en een heel groot netwerk niet zo maar aan de kant schuiven. Misschien kan hij een bemiddeling doen tussen het Wijk netwerk Hoogzandveld en de gemeente? Hij weet als geen ander hoe je kapotte relaties moet herstellen kijk maar naar de historie van de Kom.
En dan Rene, ja wat moet je daar nu van zeggen? Op de wethoudersstoel gemikt door de toenmalige CDA fractie met de opdracht om er iets van te maken. Nou lekker op zo’n rijdende trein springen die het eindstation al in zicht had. Zo omschreef de huidige fractievoorzitter van het CDA het. En volgens hem moet zij nu weer kaartjes gaan knippen in de nieuwe dienstregeling.

Ik weet niet of het verstandig is om na een wethouderspost terug te keren in de raad? We hebben natuurlijk genoeg voorbeelden in de Nieuwegeinse politiek hiervan maar toch lijkt het mij geen vreemde optie als je dan even een periode afstand neemt. Maar een ieder moet daar zijn of haar eigen invulling aan geven.
Lastige positie voor Rene. Zij heeft, naar ik begrepen heb, erg veel energie gestoken in de komende transities en nu moet zij gaan controleren of haar opvolgers het goed doen! Als haar opvolgers de ingeslagen weg vervolgen kan zij er nooit tegen zijn. Maar zijn die andere twee hier ook zo van overtuigd?

Ik zag dat er tijdens de raadsvergadering van 26 juni gesproken gaat worden of preventie- en handhavingsplan alcohol. Ik dacht dat het rijk al regels had bepaald: onder de 18 niks, nada, zero. Gaan we in Nieuwegein dit nu zachtjes overdoen of gaan ze praten wie er nu verantwoordelijk is?

Ik heb zelf wel een gedachte hierover. Jongeren die drinken hebben hierin vaak een voorbeeld gehad. Een paar ouders die weleens een glaasje dronken of veel glaasjes dronken of een oudere broer of zus die weleens heerlijk lam thuis kwam en dan de boel onder kotsen, lekkere voorbeelden denk ik dan.

Maar hoe dan op te lossen dit coma zuipen waar we veel over horen? Een goede voorlichting zowel door de ouders als school en elke andere organisatie waar de jeugd komt en daar valt zeker te denken aan sportverenigingen. Want ik ga ook wel eens naar een voetbalwedstrijd en als ik daar zie wat er zo al afgezopen wordt vind ik het niet gek als daar eens goed gehandhaafd wordt.

Maar misschien eens beginnen bij de politiek? Al die recepties en bijeenkomsten waar je een behoorlijke hoeveelheid drank van eigenaar ziet veranderen. Dus dames en heren, neem uw verantwoordelijkheid en geeft uw voorbeeldfunctie nu eens een echte invulling en stop met drinken voor, tijdens en na bijeenkomsten veranderingen etc. Want, een goed voorbeeld doet goed volgen!!!

Met een hartelijke groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk