D66 Nieuwegein uit bezorgdheid over dalende vaccinatiegraad in Nieuwegein

Raadslid Hanny Plomp-van Rheenen (D66) uitte donderdagavond tijdens de raadsvergadering van Nieuwegein haar bezorgdheid over de afnemende vaccinatiegraad. De dalende trend van vaccinaties onder kinderen in Nederland sinds 2020 baart zorgen. De recente mazelenuitbraak in Eindhoven benadrukt de urgentie voor gemeenten, in samenwerking met de Rijksoverheid, om snel te handelen om verdere uitbraken te voorkomen. ‘Ernstige ziekten kunnen overal uitbreken met grote impact voor onze kinderen maar ook voor volwassenen’ aldus raadslid Plomp.

“De afnemende vaccinatiegraad is een zorgwekkende ontwikkeling,” aldus Hanny Plomp. “Het is van vitaal belang om de minimale vaccinatiegraad zoals vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te handhaven.” Uit de vaccinatiecijfers van februari dit jaar blijkt dat ook in Nieuwegein de vaccinatiegraad afneemt.

Hanny Plomp benadrukt het belang van een hoge vaccinatiegraad in de strijd tegen ernstige infectieziekten zoals mazelen, de bof, kinkhoest en polio. Dit helpt ernstige complicaties te voorkomen, waaronder hersenontsteking, longontsteking, doofheid en blindheid.

Wethouder Marieke Schouten reageerde op de bezorgdheid door te benadrukken dat de voorlichting aan inwoners versterkt moet worden, dit in samenwerking met partners zoals SportID Nieuwgeein en MOvactor. Aan de ene kant moet er gekeken worden in welke wijken de daling zit en dat zo specifiek mogelijk aanpakken. Verder meldde de wethouder dat ze niet op de hoogte is van gevallen waarin kinderen bij kinderdagverblijven worden geweigerd vanwege het ontbreken van vaccinaties, zoals elders in Nederland wel gebeurt.

Belronde De Digitale Stad Nieuwegein
Onze redactie heeft diverse kinderopvang-locaties gebeld naar aanleiding van bovenstaand bericht. Deze laten ons weten dat er inmiddels gevraagd wordt of het kind dat op een opvang zit gevaccineerd is. Echter kan er geen verplichting worden opgelegd. Zij vertrouwen op de ouders van het kind op de opvang, als deze zegt dat het kind is gevaccineerd. De wet op Privacy Persoonsgegevens laat niet toe om het vaccinatieboekje in te zien.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk