D66: Geef Nieuwegeinse winkeliers kans om op zondag open te gaan

D66 Nieuwegein vindt dat de winkeliers in Nieuwegein de kans moeten krijgen hun winkels te openen op zondag. Al was het maar om te voorkomen dat er omzet wegvloeit naar winkels in bijvoorbeeld Utrecht.

Sinds juli 2013 mogen gemeenten zelf bepalen of winkels daar open gaan. De gemeentebesturen moeten hierover beslissen. In een aantal omringende gemeenten, waaronder Utrecht, heeft men inmiddels al besloten dat de winkels zondag open mogen. In Nieuwegein mag dat nog niet.

Dat kost de Nieuwegeinse winkeliers omzet en het kost werkgelegenheid. Niet dat de winkeliers nu direct heel veel meer omzet zullen maken op zondag, maar voorkomen wordt wel dat er omzet wegvloeit naar bijvoorbeeld winkels in Utrecht. Ook wordt de consument nu nog de mogelijkheid ontnomen om op zondag in Nieuwegein leuk te winkelen. Dat doen ze nu in Utrecht.

D66 Nieuwegein vindt dat de ondernemers in Nieuwegein de kans moeten krijgen om te ondernemen en moeten kunnen besluiten of ze op zondag open willen zijn. Dat met de gemeenteraad dan wel mogelijk maken. Het initiatiefvoorstel dat daartoe door D66, samen met VVD, PvdA, ONS en Fractie van der Zalm is ingediend, biedt de winkeliers deze kans.

Een eerder voorstel daartoe van het college werd in september met een nipte meerderheid verworpen. Enkele partijen stemden tegen omdat ze nog een aantal vragen hadden die door het college niet beantwoord konden worden. De genoemde partijen vinden het echter van groot belang voor onze stad dat de winkeliers de keuze krijgen om op zondag open te kunnen zijn.

Zij hebben zich vervolgens ingespannen om de gestelde vragen te beantwoorden. Dat is gelukt. Het zou de partijen die op grond van onvoldoende antwoorden tegen het voorstel hebben gestemd sieren nu voor het initiatiefvoorstel te stemmen. Op 29 januari weten we meer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren