Katern

Cursus Haiku

Uitdrukking van een ogenblikervaring. Wat is een haiku? Met een Haiku probeer je op zo beknopt mogelijke wijze: een waarneming, een stemming, en een gedachte (filosofisch inzicht) met elkaar te vervlechten in een kort gedicht van: vijf, zeven, vijf lettergrepen.

In de praktijk van de verwoording ligt de nadruk nu eens op de waarneming, dan weer op een stemming, of anders wel op het filosofisch inzicht (gedachte). Die accentverschillen tref je al duidelijk aan bij oude meesters als Issa en Basho. Eenmaal gemaakt, bergt een goede haiku ruimte in zich voor meerdere interpretaties. Tegelijk is het een precies geformuleerd instrument dat je op “andere gedachten” kan brengen: ik kijk tegenwoordig met minder ergernis naar een naaktslak in mijn keuken, nadat ik er een haiku over had gemaakt:

    ach, kon die naaktslak
    zijn eeuwig glinsterend spoor
    maar verzilveren

Verder is humor, mits niet al te plat aangewend, heel welkom in het vers.
De cursus zal vorm krijgen aan de hand van kleine opdrachten aan de deelnemers waarmee ze “veldonderzoek” kunnen doen in hun dagelijks leven. De resultaten daarvan zijn uitgangspunt voor het maken van een haiku. Daarbij worden zo goed mogelijk de puntjes op de i gezet van de literaire en beeldende (stijl-) middelen. Aan de orde komen in ieder geval: de paradox, en het begrip “ruimte”.

Maximaal 10 deelnemers. Op www.volksuniversiteitutrecht.nl kunt u meer informatie vinden en inschrijven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk