Cultureel erfgoed nu ook te zien vanaf historische boot in Nieuwegein

Vanaf begin deze maand is het mogelijk om bijzondere plekken in Nieuwegein vanaf het water te bewonderen. Een groep vrijwilligers herstelde de afgelopen maanden een Kagenaar uit 1893: een langwerpig schip dat vroeger werd gebruikt om door ondiepe gebieden te varen. Deze is nu omgebouwd tot rondvaartboot.

De tocht neemt bezoekers mee langs verschillende plekken in Nieuwegein, want zoals alle vrijwilligers in Nieuwegein vandaag benadrukken: Nieuwegein is een openluchtmuseum. Jack Grondel, directeur van de Museumwerf Vreeswijk: “Waterwegen hebben Nieuwegein gecreëerd. Dat is heel bijzonder. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een rondleiding als deze hier plaatsvindt.” Hij wil de enorme historie van Nieuwegein promoten, die verder gaat dan de 50 jaar die Nieuwegein nu oud is, zo benadrukt hij. Met sluizen, waterwegen, parken, een poldermolen en meer.

Gered door zeven vrijwilligers
Het schip is gered door zeven bekenden uit Nieuwegein; het zou anders verloren zijn gegaan. De boot is gekocht met behulp van een crowdfundingsactie en eigen geld van de groep. De onderkant van de boot is door leerlingen van het ROC opgeknapt, de rest door vrijwilligers. De herstelwerkzaamheden hebben een jaar in beslag genomen. De boot is nog niet helemaal af, zo ontbreekt het nog aan het schild van Nieuwegein, een naambord en een vlag.

Het resultaat van de herstelwerkzaamheden mag er zijn. De boot is achttien meter lang en gehuld in de kleuren van de vlag van Vreeswijk: blauw en geel. De motor was vroeger open, maar hier is een houten, geelgroene constructie omheen gebouwd. Grondel: “De open motor had zijn charme, maar het zorgt ook voor overlast.” De hele boot is hersteld met gerecycled hout.

Op de gloednieuwe ogende boot is ruimte voor twaalf bezoekers. Vrijwilliger Piet Goedegebuure, gehuld in een bruine werkjas met vlekken en een geleefde spijkerbroek, was medeverantwoordelijk voor het houtwerk van de boot: “Samen met Arie hebben we de uitwerking van het houtwerk van deze boot bedacht en vervolgens met hulp van anderen uitgewerkt. Dit hebben we met veel plezier gedaan, het was heel leuk allemaal. Het eindresultaat maakt ons hartstikke trots.”

Heerlijk geluid
Ontspannen tuft de boot weg van het Museumwerf, waarbij de motor rustig op gang komt. Piet komt de superlatieven tekort als hij het geluid van de motor beschrijft. “Heerlijk geluid, dat ploep ploep ploep ploep”, zegt Piet met een grijs op zijn gezicht. “Tegenwoordig zijn het allemaal snel draaiende motoren, maar daar zit helemaal geen goed geluid in”, vindt Goedegebuure.

We varen onder de Oranjebrug door, bestuurd door vrijwilligers. Goedegebuure straalt van geluk als de boot door het oude centrum van Vreeswijk vaart. Grondel: “Het is toch een geweldige historie met de ontwikkeling van je economie door al die sluizen.” Als we onder een lage brug doorvaren, kan schipper Ton Vermeulen maar net genoeg zakken om de brug niet te raken. Daarna vaart hij, gehuld in een blauw met wit hemd en wit petje, weer net zo ontspannen door. De vrijwilligers stralen in de zon, terwijl we op een rustig tempo varen. Als de normale bezoekers net zo genieten als zij, gaat het helemaal goedkomen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht
Tekst en foto’s: Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren