CU, CDA en VSP maken alternatieve Voorjaarsnota

Op 10 juli a.s. bespreekt de gemeenteraad van Nieuwegein de Voorjaarsnota 2014. Daarin staat de stand van zaken van de huidige gemeentebegroting beschreven. Duidelijk is dat door financiële tegenvallers de begroting verder uit de pas loopt en maatregelen nodig zijn. Het college stelt daarom nieuwe bezuinigingen voor.

Voor drie oppositiepartijen zijn extra bezuinigingen nog géén uitgemaakte zaak. Zij vinden dat het college heel veel financiële armslag voor zichzelf houdt door structurele meevallers niet in te boeken of stelposten voor onvoorziene risico’s weer op voert terwijl die bij het opstellen van de begroting juist werden afgeraamd. Daarnaast worden de voorgestelde uitgaven voor nieuw beleid niet onderbouwd, ondanks de oproep van de gemeenteraad.

ChristenUnie, CDA en de Verenigde Senioren Partij (VSP) hebben daarom zelf een alternatieve Voorjaarsnota gemaakt die aantoont dat het ook anders kan. Martin Monrooij (CU): “Zonder al te technisch te zijn komt het er op neer dat wij, anders dan het college, een aantal begrotingsposten realistischer verwerken waardoor er meer financiële ruimte in de begroting ontstaat. De voorgestelde personeelskortingen zijn bijvoorbeeld niet nodig.”

De alternatieve voorjaarsnota levert een financieel voordeel op, oplopend naar 2,8 miljoen euro. Met die ruimte kan het college volgens de partijen hun bezuinigingen en lastenverhogingen verzachten. “Op sport hoeft minder te worden gekort, de leefbaarheid blijft op peil omdat er niet op groenonderhoud bezuinigd hoeft te worden en de OZB-verhoging kan structureel afgeremd worden”, aldus Roelof de Wild (CDA).

De drie oppositiepartijen zijn er van overtuigd dat de gemeenteraad de voorstellen serieus zal behandelen en kan steunen. Herman Troost (VSP): “Wij denken op deze manier de uitgestoken hand van de coalitiepartijen stevig vast te pakken. De coalitie wil met de gehele raad tot goede keuzes voor de stad komen en wordt hiermee op haar wenken bediend.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk