Creatief somberheid overwinnen

Op woensdagochtend 13 april start in Utrecht (Jutphaseweg) de cursus ‘Op zoek naar Zin’ voor senioren. In de cursus staat het eigen levensverhaal van cursisten centraal. Op zoek naar zin is vooral bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar de zin van hun leven en hoe ze om moeten gaan met de tijd die voor hen ligt. De cursus is bedoeld voor vrouwen en mannen van 55 jaar en ouder.

Veel senioren vragen zich af wat de zin van hun leven is en is geweest. Juist als mensen somber zijn, komt deze vraag vaak op. Door naar de eigen levensloop te kijken, dus de verhalen uit hun eigen leven, krijgen mensen zicht op de voorbije jaren en de jaren die nog voor hen liggen. Deelnemers halen herinneringen uit hun jeugd op, vertellen over vriendschappen en denken na over de zin van hun leven. Dit doen de cursisten aan de hand van creatieve werkvormen: het vertellen van verhalen, het beschrijven van herinneringen, door te werken met foto’s en geuren van vroeger. De cursus is gegroepeerd rond thema’s als: huizen, namen, foto’s, leeftijd.

Meer dan praten
De verhalen worden met de andere mensen in de groep gedeeld. Deelnemers leren dus ook nieuwe mensen kennen die dezelfde vragen en ervaringen hebben. De cursus helpt mensen hun zin in het leven terug te krijgen en de toekomst positiever te zien. De groep bestaat uit acht tot tien personen en is geen therapiegroep, maar een cursus. Deelnemers aan eerdere cursussen in Utrecht zijn enthousiast, juist omdat de cursus uit veel meer bestaat dan uit praten. Cursisten lezen bijvoorbeeld ook romanfragmenten, ruiken letterlijk aan herinneringen, gaan op zoek naar oude foto’s of muziek, lezen en schrijven gedichten.

De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten van 2,5 uur. Plaats: Altrecht, locatie Jutphaseweg. Kosten: € 25,- (materiaalkosten). De cursus wordt begeleid door een psycholoog en een dramatherapeut, beiden werkzaam bij Altrecht geestelijke gezondheidszorg.
Voor meer informatie en aanmelding kunt u, graag zo spoedig mogelijk in verband met kennismaking voorafgaand aan de cursus, contact opnemen met het secretariaat van Altrecht Preventie, Telefoon 030 – 69 99 150. Voor meer inhoudelijke vragen kunt u terecht bij de heer B. Brinkman en mevrouw J. Kolk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk