Cooperbaan blijft tevens fietspad

De Cooperbaan in park Oudegein blijft toegankelijk voor al het fietsverkeer. Ieders Belang had het college gevraagd om de Cooperbaan volledig als voetpad in te richten om aanrijdingen tussen fietsers en hardlopers te voorkomen, maar daar heeft het college een stokje voor gestoken. Volgens het college is echter niet te voorkomen dat fietsers toch van het pad gebruik blijven maken. Volgens Ieders Belang zouden de fietsers voor gevaarlijke situaties zorgen tussen gebruikers van de Cooperbaan en gebruikers van het fietspad.

Het college van B & W laat weten begrip te hebben voor de zorgen van Ieders Belang: ‘Idealiter zijn fietsers en voetgangers van elkaar gescheiden. Opties als de aanleg van een apart pad voor fietsers of voetgangers of het (fysiek) weren van de fietsers zijn ter sprake gekomen. Aan alle opties kleven echter nadelen, vooral omdat fietsers en voetgangers zich in de praktijk moeilijk laten sturen. Het aanbrengen van bijvoorbeeld voetpadborden in plaats van fietspadborden is geen garantie dat fietsers hun route gaan verleggen.‘

Volgens het college zou dit zelfs tot een vorm van schijnveiligheid kunnen leiden. ‘In plaats van repressieve maatregelen zien wij daarom meer in duidelijke communicatie. Door voetgangers en fietsers extra te informeren over elkaars aanwezigheid verwachten wij dat de oplettendheid toeneemt en er minder irritatie zal zijn. Voetgangers en fietsers weten dan namelijk nog beter van elkaar af. Dit willen wij bereiken door het aanbrengen van gecombineerde fiets- en voetgangers symbolen op het pad.’ De symbolen worden na de zomervakantie op het pad aangebracht. Het college wijst erop dat er nu ook al ‘Cooperbaan bordjes’ bij de baan aanwezig zijn die indirect ook waarschuwen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk