Comité 4 en 5 mei neemt boek over korporaal Hooper in ontvangst

Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein heeft afgelopen zondag het boek “De Geschiedenis van korporaal Frederick (Fred) Henry Hooper” in ontvangst genomen. Het boek werd aangeboden door René van Haarlem, die in Vreeswijk woont en zich in de geschiedenis van de gesneuvelde korporaal heeft verdiept.

De gesneuvelde Welshman is de enige militair die op een Nieuwegeinse begraafplaats begraven ligt. De 22-jarige korporaal sneuvelde tijdens de Slag Om Arnhem en verdronk. Zijn lichaam spoelde aan in Vreeswijk. De Britse militair werd op de toenmalige algemene begraafplaats begraven.

Bij Vreeswijk werd op 13 november 1944 in de Lek het lichaam gevonden van de Britse corporal Frederick H. Hooper, legernummer 5125343. Hij werd 22 jaar oud. Hooper behoorde tot de B-Compagnie van 1st Airlanding Brigade 2nd Airborne Battalion, een onderdeel van de 1st Airborne Division. Van oorsprong behoorde Hooper tot The South Staffordshire Regiment. Hij werd op 26 september als parachutist bij Arnhem gedood. Zijn lichaam belandde in de Rijn en werd op 12 november bij Vreeswijk in de Lek gevonden. Frederick Hooper ligt begraven op het Protestantse Kerhof in Vreeswijk, grafnummer 4. Lees hier meer.

Hoewel het graf al jarenlang goed wordt verzorgd en ook door de Willem Alexanderschool geadopteerd is, was er lange tijd niet veel over Hooper bekend. Van Haarlem hoopt met dit boek Hooper een gezicht te geven. Zo was er bijvoorbeeld niet bekend waar hij voorheen gediend had en waar hij precies vandaan kwam.  Het boek, wat in eerste instantie voor kinderen in de basisschoolleeftijd is geschreven en wordt op de Willem Alexanderschool ook in de geschiedenislessen gebruikt. Vanuit de school wordt elk jaar aandacht aan de gesneuvelde korporaal besteed. De school heeft jarenlang kaarten uitgewisseld met een voormalig dienstmaat van Hooper. Hij heeft jarenlang ook wat geld overgemaakt, om ervoor te zorgen dat er op 4 mei en 26 september (zijn sterfdag) bloemen gelegd konden worden.  Het graf wordt nu door de Hervormde kerk onderhouden en het is geadopteerd door de Willem Alexanderschool.

Het Comité 4 en 5 mei wil met dit boek graag meer aandacht besteden aan Hooper, zodat er ook op andere basisscholen over hem verteld kan worden. Ook is het comité voornemens om op zijn geboorte of sterfdag bloemen op het graf te leggen.

Korporaal Frederick (Fred) Henry Hooper

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk