Coming Out Dag 2015

Vandaag, 11 oktober, is het weer de Coming Out Dag. Een internationale dag om aandacht te geven aan het belang dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen (LHBT’s) openlijk zichzelf kunnen zijn in onze samenleving. Een principe dat ook is verankerd in artikel 1 van onze Grondwet. Als symbool wordt op deze dag op veel plekken de regenboogvlag gehesen.

Dat het voor LHBT’s in Nederland nog allerminst een dagelijkse vanzelfsprekend is om overal en altijd zichzelf te mogen zijn en uiting te kunnen geven aan hun seksuele identiteit maakt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) tweejaarlijks duidelijk in een rapport over de trends in de houding ten opzichte van LHBT’s in Nederland. In hun rapport van eerder dit jaar, getiteld Wel trouwen, niet zoenen, stelt het SCP over de acceptatie van LHBT’s in Nederland: “Ook minder vergaande vormen van intimiteit zoals zoenen op straat of hand-in-hand lopen door mensen van gelijk geslacht worden veelal niet positief gewaardeerd. Het percentage dat twee zoenende mannen in het openbaar afkeurt, ligt nog altijd ongeveer drie keer zo hoog als het percentage dat een zoenende man en vrouw afkeurt (35% versus 12%). Als het twee vrouwen betreft, ligt dat percentage twee keer zo hoog (24% versus 12%). Tot slot hebben mensen meer moeite met twee hand-in-hand lopende mannen dan wanneer dit een man en een vrouw betreft (28%)”.

Hoe we dagelijks in de samenleving met elkaar omgaan is bij uitstek iets dat lokaal wordt bepaald. Daarin heeft het lokale bestuur en dus de gemeenteraad een voortrekkersrol. Recent heeft de PvdA in Nieuwegein aan het College van B&W gevraagd om op Coming Out Dag de regenboogvlag te hijsen op de gemeentelijke gebouwen. Het College heeft hier mee ingestemd, en dus wappert vandaag die regenboogvlag op het Stadsplein, het Natuurkwartier/MEC en de gemeentewerf. Als teken dat ook in Nieuwegein LHBT’s zichzelf mogen zijn. Dat is natuurlijk een mooi symbolisch gebaar. Want veel meer dan dat lijkt het verzoek van de PvdA niet te zijn. In juni 2014 heeft diezelfde PvdA namelijk tegen de CDA-motie gestemd om in het WMO-beleid van Nieuwegein expliciet aandacht te geven aan de soms kwetsbare maatschappelijke positie van LHBT’s. Als argument werd gegeven dat we in Nieuwegein niet aan doelgroepenbeleid doen. Het zou de PvdA sieren als zij zich niet slechts inzet voor symbolische acties voor LHBT’s in Nieuwegein, maar daar ook concreet inhoud aan geeft in het gemeentelijk beleid. Nu lijkt de op aandringen van de PvdA gehesen regenboogvlag niet meer te zijn dan een schaamlap voor de ontbrekende daadkracht voor lokaal LHBT-beleid. Het CDA zal daarom binnenkort een informatieavond organiseren over lokaal LHBT-beleid, waar experts en ervaringsdeskundigen de Nieuwegeinse raadsleden informeren over wat we lokaal kunnen doen om elke dag in Nieuwegein voor LHBT’s een Coming Out Dag te laten zijn.

Gerben Horst
CDA Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk