Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (30)’

Ik ben eigenlijk een beetje van het pad af. Tot dusver had ik aanknopingspunten: de cijfers van het RIVM, het reproductiegetal, de wekelijkse trend van de besmettingen, en natuurlijk de persconferenties waarin alle gegevens gewogen werden en waarin onze bewegingsvrijheid al dan niet een nieuw fundament kreeg.

Ik ben nu eigenlijk geheel van het pad af. Ik vraag me af of iemand nog weet hoe het zit.

Sinds de persconferentie van 17 november zitten we in een versoepeling van de persconferentie van 3 november en daarom mag ik bijvoorbeeld nu wel … en dan moet ik erg goed opletten of ik alles wel heel goed heb begrepen, alhoewel niemand mij daar ooit op gaat controleren.

Ik denk dat we de weg kwijt zijn. Dat dat verdomde virus ons de pas afsnijdt. Dat we denken dat we snappen hoe het virus zich verspreidt, maar dat we eigenlijk geen idee hebben. Behalve dan dat het herfst, – ja, bijna winter is-, en dat het virus zijn seizoensfeestje viert. In alle landen om ons heen en verderop. Ongeacht het beleid. Ongeacht de maatregelen. Zoals alle wintervirussen.

Het enige aanknopingspunt van nu is dat de daling van de besmettingen stagneert. En niemand weet precies waarom.

Dat Rutte zich zorgen maakt, is een veeg teken. Wanneer hebben we Rutte ooit ergens iets over horen zeggen in de trant van… ik heb geen idee en daar dan niet bij lacht. Hij had ook al geen idee waarom mensen in gebedshuizen ook na 1 december geen mondkapje hoeven te dragen. En pas op 8 december horen we hoe het verder met ons moet met Kerst en Oud & Nieuw.

In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gaan ze werken met de zogenaamde Kerstbubbel. In Engeland mag je tussen 23 en 27 december met twee vaste gezinnen een Kerstbubbel vormen. Er mag zelfs gereisd worden om die bubbel te kunnen vormen.

In Duitsland is ook een ‘bubbelvoorstel’ in de maak, – dat Angela Merkel overigens nog wel moet goedkeuren: tussen 23 december en 1 januari mag een gezelschap thuis uit maximaal tien personen bestaan. Het is de bedoeling dat Duitsers voor en na de feestdagen enige tijd (?) in zelfquarantaine gaan. Zouden ze daar in Duitsland echt denken dat mensen daar massaal gehoor aan gaan geven?

Misschien ga ik wel op zoek naar een beetje leuke leegstaande kerk om daar met de hele familie en andere gasten een hele grote Kerstbubbel te vormen. Zonder mondkapjes.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren