Katern

Column SportID van de week: ‘Kom in beweging’

Elke week schrijft één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

In deze tiende column valt de eer te beurt aan Frouke Kleijn, buurtsportcoach: ‘Kom in beweging.’

Foto: Arend Bloemink

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje-zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

‘Mijn naam is Frouke Kleijn en ik ben sinds afgelopen zomer werkzaam als uitvoerend buurtsportcoach voor SportID Nieuwegein. Dit houdt in dat ik lessen en trainingen verzorg vanuit SportID. Deze lessen en trainingen geef ik aan alle Nieuwegeiners, jong en oud. Zo geef ik les aan gym-groepjes voor 55+, fietslessen aan statushouders en naschools aanbod aan kinderen van 6 tot en met 12 jaar.’

Sport- en beweegrichtlijnen
‘Iedereen haalt iets anders uit sport en bewegen. Voor de een is het om gezond te leven, voor een ander is het een moment van gezelligheid. Er wordt veel geschreven over beweeg-richtlijnen die aangeven hoeveel je moet bewegen om gezond te zijn en te blijven.

• Wist je dat het belangrijk is dat je minstens 150 minuten per week (verspreid over meerdere dagen) aan matig-intensieve inspanning doet?
• Ook krijgen we de tip om tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen om ons lichaam op te bouwen.
• Als laatste is het natuurlijk belang-rijk dat je veel stilzitten voorkomt.’

‘Mag ik je iets vragen? Lukt het jou om deze beweegrichtlijnen te halen? Is het antwoord hierop ‘ja’, dan zeg ik: goed bezig en onthoud bewegen is goed, meer bewegen is beter! Twijfel je of je hieraan voldoet? Dan ben je zeker niet de enige. Net iets meer dan de helft (52,9%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldeed in 2020 aan de beweegrichtlijnen. Onder de 65-plussers is het nog maar 41,9% dat voldoet aan de beweegrichtlijnen.’

Waarom belangrijk?
‘Als je genoeg beweegt dan zijn je spieren, je hart, je longen en je bloedvaten aan werken gewend. Daardoor kost bewegen minder moeite en voel je jezelf fitter. Het is goed voor je lichaam want je houd je het hart en de bloedvaten in conditie. En waarschijnlijk slaap je ook beter. Ook verlaag je je kans op over-gewicht en diabetes (type 2). Maar jij hebt het vast ook druk, hoe kun je dan toch gezond in beweging komen?’

‘Oké, het is belangrijk, maar hoe vul ik dit praktisch in mijn leven in?

Voorbeelden van matig-intensief bewegen zijn wandelen, fietsen, traplopen, de hond uitlaten of ramen lappen. Matig-intensief bewegen is voldoende maar zwaar intensief mag ook. Zwaar intensieve inspanning is inspanning waarvan je zwaarder gaat ademen, hijgen en zweten. Denk hier bijvoorbeeld aan hardlopen, wielrennen, voetballen, squash of snel traplopen. Veel mensen die te weinig bewegen zeggen: ‘Ik wil wel, maar…’.

• ‘Ik zie ertegen op om alleen te gaan’
• ‘Ik zoek iemand om samen mee te bewegen
• ‘Bewegen kost te veel geld’
• ‘Het regent altijd’.

‘Probeer in oplossingen te denken om meer te bewegen. Je kan meer lopen, fietsen of traplopen. Gelukkig regent het maar 6,5% van de tijd en als het dan toch regent, laat je niet tegenhouden, neem een paraplu of regenjas mee.

Meer bewegen hoeft ook niet alleen te komen uit sporten, je kunt ook kijken of je wat vaker op de fiets naar de winkel of naar het werk kan. Gebruik bijvoorbeeld de lunchpauze om samen met een collega een wandeling te maken of wandel na de avondmaaltijd een halfuurtje. Huishoudelijke karweitjes kunnen ook helpen om aan extra beweging te komen. Schakel voor het ramen wassen geen glazenwasser in, maar ga zelf aan de slag. Laat bood-schappen niet thuisbezorgen, maar ga zelf op de fiets of lopend naar de winkel.

Sporten
‘Wanneer je sporten toch leuker en makkelijker vindt om in beweging te komen en je op zoek gaat naar een sport, is het belangrijk dat je iets kiest wat bij je past. Wanneer je namelijk iets doet wat je leuk vindt dan is het gemakkelijker om vol te houden. Wil je sporten met meerder mensen, of iets met een vast ritme, kijk een keer mee bij een sportclub of vereniging. Wil je liever iets doen vanuit huis? Misschien is dan iets met ochtend-gymnastiek, bijvoorbeeld via het televisieprogramma ‘Nederland in Beweging’ een mooi opstapje. Heerlijk wandelen of fietsen in de natuur zorgt ook voor beweging en ontspanning.’

Nieuwegein
‘In Nieuwegein zijn er genoeg voorzieningen om te (gaan) bewegen. Van sportverenigingen tot en met gymgroepen, van wandelgroepen tot en met beweegpleinen in de wijk, er is voor iedereen iets te doen. Informatie over wat er in jouw wijk te doen is, kun je vinden op mijnsportid.nl. Vind je het moeilijk om te kiezen? Wij als buurtsportcoaches helpen je uiteraard graag in beweging! Samen met onze partners maken we gezond leven mogelijk!’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk