Column nummer 3, de Binnenstad

Even herhalen.

De Binnenstad afmaken en dat goed doen is essentieel voor de hele stad Nieuwegein. Zogezegd het verschil tussen een mislukte buitenwijk van Utrecht worden, of een echte leuke stad waar je blijft wonen omdat je er waar voor je geld krijgt! Veel activiteiten, veel cultuur middels de Kom en de bibliotheek, veel bedrijvigheid dankzij leuke terrasjes en goede cafeetjes. Een fraaie cinema met vijf zalen. Een maatschappelijk centrum, enz.

Dat mag wat kosten. “Vijfenveertig miljoen Euri” roept het College. Maar dan mag de Kom niet groter dan 600 plaatsen en het poppodium kan niet want te duur en zo zijn er nog meer zaken die het leuk moeten maken maar die nu niet kunnen. Ondertussen neemt het aantal winkels toe! Dus nog meer winkelcentrum en minder sociale en culturele zaken. Dan vraag je je af wat en stad nu aantrekkelijk maakt!

Het moet mogelijk zijn om voor 45 miljoen uit de reserves plus nog een bedrag wat op een speciale manier bespaart is een goede Binnenstad te maken. Zeker is dat het huidige plan dat niet doet. We moeten het plan anders uitvoeren en wel zo dat die cultuur en de lol eerst gedaan worden. En verder wachten we met het verkopen van de vrije percelen grond tot de markt weer aantrekt.

Dat betekent dus voorlopig gewoon beginnen met het stadhuis, inclusief bibliotheek en maatschappelijk centrum enz. Dat bouw je gewoon op die open plek aan het water of op de plek waar het politiebureau nu staat! Dat is grond die de Gemeente kan gebruiken. Dan ook de KOM vergroten en vernieuwen! Serieus kijken wat we voor een poppodium kunnen doen. Het uitgaansplein overkappen en zorgen dat er leuke kroegjes en eetgelegenheden komen!

Voorlopig stoppen met die winkels en met Corio want V&D is zo met zichzelf en haar reorganisatie bezig dat we de eerste jaren toch geen investering in een nieuwe vestiging krijgen. En geen V&D dan ook geen contract met Corio. Zo eenvoudig schijnt het in elkaar te zitten!

Ondertussen die cultuurzaken wel regelen en over drie jaar de discussie met Corio weer opstarten. Ander economisch klimaat, andere situatie in die binnenstad. Dat brengt ons in de juiste positie om met Corio opnieuw te gaan onderhandelen in een win-win situatie. En Corio komt wel. Nieuwegein is onderbewinkeld en voor hen is er dus een markt!

Is het zo simpel. Nee natuurlijk. Maar het is wel een opening naar een andere aanpak. En die is zonder meer nodig. Want als we doorgaan met de huidige benadering krijgen we precies wat we niet willen. Meer winkelcentrum en geen stadshart. En een kwaliteit die maakt dat we over 20 jaar weer opnieuw kunnen beginnen. Tenslotte was er in 1982 ook een goed plan waarop door slechte economische tijden bezuinigd moest worden! Daarom zijn we nu weer zoveel geld aan het uitgeven! Laten we het deze keer dus echt goed doen!

Het niet doen? Ach met die reserves op zak neemt Utrecht ons graag over. Kunnen ze van die cadeaupot de wijk Lombok opknappen! Helemaal niet verkeerd dus voor Nieuwegein om de spaarcenten eens goed te besteden! Het is maar dat u weet dat dat op de achtergrond ook nog mee kan tellen!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk