Column burgemeester Marijke van Beukering: ‘Noodopvang vluchtelingen’

‘Nog steeds is het op verschillende plekken buiten Europa niet veilig voor mensen. Op zoek naar een veiliger onderkomen voor henzelf en hun familie vertrekken zij onder erbarmelijke omstandigheden. Met alle risico’s van dien vluchten ze naar Europa. Ook in ons land kloppen veel vluchtelingen aan. De afgelopen jaren heeft Nieuwegein haar steentje bijgedragen om mensen op te vangen. Onlangs ontvingen wij opnieuw een vraag van het COA. Kunnen jullie snel een tijdelijke crisisnoodopvang openen voor 200 vluchtelingen? We hebben hier als college kort maar goed over nagedacht. Moeten we als gemeente ons steentje bijdragen of is een andere gemeente aan zet? De asielzoekers waar het nu om gaat komen juist uit andere gemeenten omdat daar de (crisis)noodopvang gaat sluiten. Naar Ter Apel laten gaan, waar het al overvol is en waar de gemeenschap al een flinke bijdrage levert, is geen optie. Dus besloten we de mogelijkheden te onderzoeken.’

‘Gelukkig hoeven we het als gemeente niet alleen te doen. Er is veel ervaring bij andere organisaties met het inrichten van de opvang. Binnen een dag hadden we alles op touw: we konden een opvang ingericht hebben, omwonenden informeren én de vluchtelingen helpen verplaatsen.’

‘Uit verschillende gesprekken met omwonenden merk ik dat er veel bezorgdheid is. Wie zijn de vluchtelingen en op welke gronden zijn ze naar Nederland gekomen? Is mijn leefomgeving nog wel veilig? Ik hoor ook begrip. Mensen melden zich aan als vrijwilliger of vragen waar behoefte aan is.’

‘Zo stormachtig als de start van de opvang begon, zo rustig verlopen de eerste weken. Net als de vorige keren verloopt de opvang in harmonie met de omgeving. We zijn van 120 naar 200 mensen gegaan. En dat is het maximum. Ook al blijft er een dringende oproep aan gemeenten om meer te doen.’

burgemeester Marijke van Beukering

Burgemeester Marijke van Beukering

3 thoughts on “Column burgemeester Marijke van Beukering: ‘Noodopvang vluchtelingen’

 1. René Stekelenburg

  Het is wel duidelijk van welke politieke kleur deze mevrouw de Burgemeester is. Heel begripvol naar de burgers m.b.t. ongerustheid, angst en onduidelijkheid t.a.v. de (zgn.) vluchtelingen. Maar uiteindelijk zal ze zeggen dat wij als inwoners van Nieuwegein er geen reet over te zeggen hebben. Want: spreidingswet is leidend!.
  De werkelijkheid is dat er alleen maar (erg) jonge mannen in de kracht van hun leven op de opvanglocaties verblijven en dat het er steeds meer worden. Een explosieve cocktail in mijn ogen.
  Ik hou de Gemeente Nieuwegein op voorhand aansprakelijk voor alle schade en/of letsel dat mij en mijn gezin wordt aangedaan door vluchtelingen die NIET door mij gewenst zijn. Immers, ik heb geen enkele invloed op deze besluitvorming. Mevrouw de Burgemeester is NIET mijn Burgemeester !!

 2. Ron

  Voel mij bedroegen en voorgelogen , eerst 30-60 dagen en nu 6 maanden !? Mij bekruipt het gevoel dat dit allang bekend was. Maar nu zitten ze er en wegsturen kan niet meer. Ben zeer ongerust over de komende periode wat gaan deze mannen doen als ze zich gaan vervelen na een aantal maanden?
  Ik hoop dat ik het mis heb,maar we hebben allemaal de berichten gezien en gelezen van de andere opvang locatie’s. Het gaat al mis bij de landelijke politiek we laten iedereen maar binnen van buiten Europa dit is echt van de zotte. Armoede genoeg bij de eigen bevolking los dit eerst eens even op.
  Maar mevrouw Beukering maakt weer een goede beurt en gaat naar mijn idee voor eigen gewin en kan de mening van de burger haar geen reet schelen (trouwens als die hele politieke kliek.
  Heb voor deze gang van zaken maar een woord BAH!!!

  1. Ik woon in dit kamp en ik ben boos en depressief en niemand hoort mij en ik denk dat mij onrecht is aangedaan. Ik wacht al meer dan 8 maanden en ik heb geen betere plek gevonden dan dit.Degenen die een maand geleden kwamen wonen in hotels, en ik denk dat iedereen zo is, en de zes maanden zullen niet vreedzaam voorbijgaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk