Katern

College wil huiseigenaren goedkoop geld lenen voor energiebesparing

Betaalbaarheid van energiemaatregelen is voor veel huizenbezitters een belemmering. Het college van B&W wil daarom de Duurzaamheidslening en de Verzilverlening beschikbaar stellen, zodat het voor inwoners gemakkelijker en goedkoper wordt om geld te lenen voor energiemaatregelen, zoals zonnepanelen, vloer of gevelisolatie. Op donderdag 27 juni in de commissievergadering en op donderdag 11 juli in de raadsvergadering wordt het voorstel ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook het voortzetten van de Starterslening en de Blijverslening zijn onderdeel van het voorstel.

De gemeenteraad heeft eerder de ambitie uitgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat we schone energiebronnen willen gaan gebruiken. Ook willen we inzetten op energiebesparing. Eén van de doelen is dat er vóór 2021, bij 10% (1700) van de bestaande koopwoningen minimaal twee energiemaatregelen zijn genomen.

Lage rente
Marieke Schouten, wethouder Energietransitie en Duurzaamheid: “Eén van de belemmeringen voor huizenbezitters om de energierekening te verlagen met energiebesparende maatregelen, is vaak het niet voorhanden hebben van voldoende geld. Meestal is er geen ruimte binnen de bestaande hypotheek of blijkt het afsluiten van een nieuwe hypotheek net niet interessant. Een persoonlijke lening is helemaal een dure optie.”

“Energiemaatregelen worden nu met de gemeentelijke leningen heel laagdrempelig door de zeer gunstige voorwaarden en lage rente. De lage rente houdt de maandlasten laag én heeft een positieve invloed op de terugverdientijd. Met dit voorstel komen we tegemoet aan de ervaringen van vrijwilligersorganisatie Energie-N die Nieuwegeiners helpt bij het verduurzamen van hun huis. Zij gaven eerder aan dat een lening tegen lage rente de doorslag kan geven.”

Met de Duurzaamheidslening kunnen huizenbezitters maximaal 25.000 euro lenen tegen een rente van 1,6%. Dit geld kunnen zij investeren in bijvoorbeeld vloer- of dakisolatie. In combinatie met verduurzaming mag het geleende bedrag ook uitgegeven worden aan asbestsanering.

Verzilverlening
De Verzilverlening is bedoeld voor ouderen (55+) die wel overwaarde aan hun huis hebben, maar een laag inkomen. Zij betalen geen maandelijkse aflossing en rente, maar lossen de lening pas af als het huis verkocht wordt. Zij mogen de lening inzetten voor verduurzaming/asbestsanering en voor aanpassingen aan hun woning waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheeklening. Hierdoor neemt de schuld toe gedurende de looptijd. Echter, doordat er tijdens de looptijd niet hoeft te worden afgelost, ontstaan er geen extra woonlasten.

Starterslening en Blijverslening
Er is in Nieuwegein op jaarbasis een consistente vraag naar de Starterslening. Deze vraag droogt niet op. Er dienen zich steeds weer nieuwe starters aan. In de afgelopen vijf jaar heeft het aantal toegekende Startersleningen zich ontwikkeld van circa 40 op jaarbasis naar circa 25 op jaarbasis. Daarom wil het college de Starterslening ophogen van 25.000 euro naar 35.000 euro (dit volgt de stijging van de woningprijzen in de regio).

Nieuwegein wil tot slot dat ouderen en mensen met een (tijdelijke) beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen (blijven) wonen door het geschikt maken van hun woning. Voorstel is dan ook om de reeds beschikbare Blijverslening voort te zetten.

3 thoughts on “College wil huiseigenaren goedkoop geld lenen voor energiebesparing

  1. Linda

    Nog meer schulden?! Pfft, nee Dankje! Zorg maar voor goedkope koopwoningen (eengezinswoningen). Zonder postzegeltuintje maar een fatsoenlijke tuin en met eigen parkeerplek. Minimaal 130m2 en maximaal 225.000 euro von. Eigen grond. Hou eens op met al die onzinoplossingen waar werkelijk geen hond op zit te wachten. Pleur maar een paar zonnepanelen (gratis) op het dak van de nieuwe woning.

  2. Thea

    Een beetje (een groot beetje) onrealistisch. Je kunt niet voor een minimaal bedrag op de 1e rij zitten. Moet het voor deze prijs nog ingericht worden of denk je dat op een andere manier te kunnen betalen. Wake up. De prijzen zijn hoog en wat jij wil in Nieuwegein kost al 325.000 Euro. Waarom zou jij dat voor een dergelijke lage prijs krijgen?? En met garage komt er al gauw €15.000 bij. Dus naar Friesland, Groningen en Drente want daar is misschien iets naar je zin te vinden.

  3. Linda

    Nee Thea, het kan wel degelijk. De gehanteerde prijzen zijn absurd en worden in stand gehouden met medewerking en medeweten van diverse partijen die hier belang bij hebben.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren