College bevestigt handhaving Van Heukelumstraat 2a

Op 5 maart 2002 heeft de gemeente besloten handhavend op te treden tegen de activiteiten op het perceel aan de Van Heukelumstraat2a (voorheen ook bekend als ´Classic Toys´), omdat de activiteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Met dat besluit, kwam de gemeente terug op haar eerdere besluit om niet te handhaven op grond van het bestemmingsplan. Tegen het laatstgenoemde besluit hebben belanghebbende bewonerscommissies destijds bezwaar aangetekend.

Verder veroorzaakt het bedrijf overlast in de buurt doordat de auto´s waarin het bedrijf handelt, op de openbare weg staan geparkeerd. Het college heeft in 2000 besloten tot handhaving op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), in verband met die parkeeroverlast. Vanwege een formele fout in de procedure, heeft de gemeente daarna dat besluit om te handhaven op grond van de APV, zelf weer ingetrokken.

Enkele belanghebbende bewonerscommissies zijn naar aanleiding van de besluiten van de gemeente naar de rechter gestapt. De rechter heeft in december 2002 besloten:

De gemeente moet alsnog besluiten tot handhaven op grond van bestemmingsplan (inmiddels had de gemeente dat dus al besloten op 5 maart 2002).

De gemeente moet haast maken met handhaven op grond van het bestemmingsplan: vóór 15 januari 2003 moet een besluit worden genomen tot het versturen van een aanschrijving waarin het bedrijf wordt gemaand de activiteiten te stoppen, op straffe van een dwangsom. (De gemeente heeft 14 november een brief gestuurd met de mededeling dat ze van plan is te gaan handhaven.)

Het besluit van de gemeente om niet te handhaven op grond van de APV, is vernietigd. De rechter heeft aangegeven dat de gemeente de gemaakte formele fout recht kan zetten.

Het bezwaar van de bewonerscommissies op het (inmiddels achterhaalde) besluit van de gemeente om niet te handhaven op grond van het bestemmingsplan, heeft het college nu – naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak – formeel gegrond verklaard. Daarmee bevestigt het college haar besluit van 5 maart 2002 om wél te handhaven op grond van het bestemmingsplan. Na de aankondiging van 14 november 2002 heeft het college nu de dwangsomaanschrijving verstuurd. Die aanschrijving houdt in dat de gemeente tot 1 juni 2003 de tijd geeft om de activiteiten die in strijd zijn met het bestemmingsplan, te staken. Dit op straffe van een boete van € 5000,- per dag, met een maximum van € 100.000,-. Met dit besluit is voldaan aan het besluit van de rechter om vóór 15 januari hierover een besluit te nemen.

Wat betreft de handhaving op grond van de APV, heeft het college geconstateerd dat niet onomstotelijk vast staat of er nog steeds overtredingen op grond van de APV plaatsvinden. Daarom gaat de gemeente de komende weken controleren of nog daadwerkelijk overtredingen worden begaan. Daarna volgt verdere besluitvorming over handhaving op grond van de APV.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk