Coalitieakkoord Nieuwegein: ‘Samen maken we het verschil’ zet in op een veerkrachtige samenleving

De Nieuwegeinse partijen van de VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en Lokale Vernieuwing, presenteren het coalitieakkoord Nieuwegein 2018 – 2022 met de titel ‘samen maken we het verschil’. De partijen willen daarmee benadrukken dat ze graag samen met de gemeenteraad en alle betrokkenen in Nieuwegein en de regio de stad de komende vier jaar nóg een beetje mooier en duurzamer willen maken.

Het coalitieakkoord speelt in op de veranderende wereld: “De afgelopen jaren is er al veel veranderd en de wereld blijft snel veranderen. De gedachte dat de gemeente ‘het allemaal wel regelt’, is achterhaald. Alleen samen maken we het verschil: we zijn met alle betrokkenen ‘eigenaar’ van onze maatschappelijke vraagstukken. Dat vraagt om een andere manier van samenwerken en start met de zoektocht naar de beste oplossingen én de uitvoering daarvan.”

De coalitiepartijen zien de basis daarvoor in een veerkrachtige samenleving met een sterke sociale samenhang met ruimte voor sociale en ruimtelijke initiatieven. Naast het goed uit voeren van wettelijke taken wil deze coalitie barrières weg nemen en stimuleren en faciliteren waar nodig. Bijvoorbeeld door te investeren in extra wijkcoördinatoren en door het opzetten van ‘matching funds’ waarmee voor inwoners en ondernemers de drempel wordt verlaagd om initiatief te nemen.

De coalitiepartijen verwachten met het coalitieakkoord op hoofdlijnen meer ruimte voor inhoudelijke discussie en dialoog met de stad, en vervolgens ook voor wisselende meerderheden in de raad. Dit moet leiden tot gedragen en toekomstbestendige keuzes. Er is ook financiële ruimte overgelaten om de ‘strategische agenda’ van de gemeenteraad (en daarmee ook democratische vernieuwing) vorm en inhoud te geven.

Om de ambities uit het coalitieakkoord en ‘strategische agenda’ vorm te geven worden door de coalitiepartijen Ellie Eggengoor (VVD), Hans Adriani (PvdA), Marieke Schouten (GroenLinks), Jan Kuiper (CDA) en John van Engelen (Lokale Vernieuwing) voorgedragen als wethouder.

Op donderdag 31 mei is er van 19:00uur tot 19.45uur de mogelijkheid om kennis te maken met de kandidaat-wethouders. Ook kunnen er vragen worden gesteld over het coalitieakkoord. Het coalitieakkoord wordt door de raad op 4 juni tijdens een extra raadsvergadering besproken. De installatie van de wethouders zal op 6 juni plaatsvinden tevens tijdens een extra raadsvergadering.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren