Circulaire sloop oude theater De KOM is gestart

Op 23 maart zijn de sloopwerkzaamheden van het oude theatergebouw De KOM in de binnenstad van Nieuwegein gestart. Aan de buitenzijde van het gebouw is nu nog niet veel te zien, omdat de werkzaamheden vooral binnen in het oude theater worden uitgevoerd. Het gebouw wordt eerst inpandig gedemonteerd en gestript. Dit betekent dat alle materialen (deuren, kozijnen, lichtarmaturen, houtwerk, balken, stoelen, etc.) worden verwijderd. Daarna wordt het gebouw opgeschoond en wordt het gereed gemaakt voor de volledige sloop. De volledige sloop van het oude theatergebouw inclusief kelder en het perron (aan de westkant) dat aan het gebouw grenst, zal plaatsvinden van 20 april tot 31 juli 2020.

Toepassing nieuwste ontwikkelingen van slopen
Tijdens de werkzaamheden worden de nieuwste ontwikke­lingen op het gebied van slopen toegepast door aannemer Oskam: circulair slopen. Nadat het oude gebouw volledig ontmanteld is, worden de vrijkomende afvalstromen (grond­ stoffen en materiaal) direct gerecycled. Veel van de materi­ alen zijn na recycling weer inzetbaar als nieuwe grondstof voor een ander bouwproject en een groot deel van het materiaal wordt hergebruikt. Het hergebruik van materialen betekent feitelijk dat deze materialen niet opnieuw geprodu­ceerd hoeven te worden. Voor de sloop van het oude theatergebouw zelf wordt een sloopkraan gebruikt, die vanwege de uitstoot CO2 volledig hybride is. Met een lagere uitstoot en minder geluidsoverlast. Daarnaast neemt aannemer Os­kam stofbeperkende maatregelen, o.a. door te sproeien met water. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk schade aan het milieu te voorkomen of te herstellen.

De gemeente heeft hoge duurzaamheidsambities voor de verdere vernieuwing van Nieuwegein City. Circulair bouwen en slopen past binnen deze ambities; circulair is effectief en duurzaam. Door Slim te Slopen wordt een deel van het oude gebouw tijdelijk als geluidswal gebruikt om overlast te beperken en om een deel van het stof op te vangen. Het gebouw wordt als het ware vanaf de achterkant “weggeknabbeld”. De gevel aan de kant van het perron blijft zo lang mogelijk overeind. Deze wordt pas in de zomer gesloopt als de tram buitendienst is. Zo is er voor bewoners, ondernemers, reizigers en bezoekers in City geen gevaar. Tijdens de sloopwerkzaamheden blijven de winkels van City­plaza bereikbaar.

Voormalig Chinees restaurant Far East ook gesloopt
In Stationsgebied City wordt tijdens de buitendienststelling van de tram ook het voormalige Chinese restaurant Far East ge­ sloopt. Voor dit gebouw volgt Oskam dezelfde sloopmethode. Tijdens de werkzaamheden nemen de gemeente Nieuwegein en aannemer Oskam zoveel mogelijk maatregelen om overlast te voorkomen. Helaas is het niet helemaal uit te sluiten dat er toch op sommige momenten wat overlast kan zijn.

Vervolg van de sloopwerkzaamheden
De voormalige bioscoop, het appartementencomplex aan de Weverstede en het leegstaande deel van City Plaza worden later ook gesloopt. Wanneer dit gaat gebeuren is nu nog niet bekend.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren