Chili sin carne

Zonder vlees, maar met vegetarisch gehakt is deze Chili sin carne haast nog lekkerder dan de traditionele Chili con carne. Voordeeltje, hij is meteen een stuk minder vet. Een voedzame, gezonde en snelle hoofdmaaltijd en weer erg lekker…

Voor 4 personen:
1 eetlepels zonnebloemolie
1 teen knoflook
1 bakje vegetarisch fijngehakt (175 g)
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn (Djinten)
½ theelepel chilipoeder
2 à 3 paprika’s
1 pakje gezeefde tomaten (350 g)
1 blikje maïs (ca. 200 g)
2 blikken chilibonen (400 g) of 1 blik bruine bonen (400 g)
50 g geraspte kaas
evt. wat verse koriander

Extra: hapjes- of braadpan.

Pel en snipper de knoflook.
Was de paprika’s, snij zaden en zaadlijsten weg en snij ze in blokjes.
Verhit de olie in een hapjes- of braadpan en fruit de knoflook een minuutje.
Voeg het vega-gehakt, paprikapoeder, komijn en chilipoeder toe en bak ca. 4 minuten op een halfhoge kookpit onder regelmatig omscheppen.
Voeg de paprikablokjes toe en bak ze zo’n 5 minuten mee.
Schenk de gezeefde tomaten erbij, roer alles even goed om en laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken met de kookpit laag.
Giet het blikje maïs af en doe de maïskorrels in de pan.
Giet ook de bonen af, vang het vocht even op en doe de bonen ook in de pan.
Roer de Chili om en warm deze nog een minuut of 5 door.
Als je denkt dat de Chili wat te droog is kun je er nog een scheut bonenvocht doorheen roeren.
Serveer de Chili sin carne eventueel met wat gehakte, verse koriander en wat geraspte kaas eroverheen.
Ook lekker erbij zijn gebakken uienringen, zilveruitjes en/of een augurkje.
Je kunt er ook heel goed een stukje grof, bruin brood bij eten.

Vegetarisch hoofdgerecht.
Tijd: ca. 25 minuten.
Bron: Allerhande nr.1-13 en “Eén dag per week vleesloos” Wakker Dier-1980.

Tip
Bak gelijk met de knoflook een gesnipperde ui mee.
Variëren op deze Chili? Voeg stukjes ananas toe. Bak wat gesneden champignons mee. Wat kleingesneden gedroogde abrikozen meeverwarmen.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk