Chauffeur vuilniswagen aarzelt niet en dumpt brandende afvalberg in de Hooiersweide

In de wijk Batau Noord heeft vanmorgen afval vlam gevat in een vuilniswagen van RMN. De bestuurder van de vuilniswagen aarzelde niet en loste de lading op de Hooiersweide. Hij kon zo voorkomen dat meer vuilnis in brand vloog.

De brand in de vuilniswagen is vermoedelijk ontstaan door een accu tussen het afval, dit gebeurd de laatste tijd wel vaker. Eerder dit jaar was het in september raak op de Batauweg en in augustus weer op de Batauweg ter hoogte van de Andreasgaarde.

De brandweer heeft de vuilniswagen en de afvalberg gecontroleerd. In de truck trof de brandweer nog een warmtebron. Die is door de brandweer geblust.

De afvalberg is na het blussen van de brand weer in de truck geladen, zodat de chauffeur na een klein uurtje zijn ophaalronde kon hervatten.

Lege batterijen
Veiligheidsregio Utrecht laat weten: ‘Batterijen zijn nooit helemaal leeg. De reststroom kan kortsluiting veroorzaken, waardoor er brand kan ontstaan. Gooi lege batterijen daarom nooit in de prullenbak, afvalemmer of vuilcontainer. We zien de afgelopen jaren een toename van dit soort brandjes.’ Uit inventarisatie van de branchevereniging NVRD blijkt dat er landelijk tientallen branden in vuilniswagens ontstaan door batterijen.

Bij de verwerking van huisvuil wordt namelijk een grote pers gebruikt, ook in de vuilniswagen. Hierdoor wordt alles geplet, inclusief de door jouw weggegooide batterijen. De enorme druk op de batterijen kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen. Regelmatig komt het voor dat er in vuilniswagens brand ontstaat door batterijen die tussen het afval zitten. Vooral als het gaat om lithiumbatterijen. Deze komen vaak voor in elektronisch speelgoed, hoortoestellen, horloges, maar ook in wenskaarten of kinderboekjes met geluid. Het is daarom belangrijk dat u uw lege batterijen en accu’s op de juiste plek inlevert en niet bij het reguliere afval gooit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk