Celstraffen in zaak wapenarsenaal Nieuwegein

De Amsterdamse rechtbank heeft maandagochtend acht mannen uit onder andere Utrecht en Nieuwegein celstraffen opgelegt van drie tot acht jaar voor deelneming aan een criminele organisatie. Het gaat om de zogeheten Utrechtse liquidatiebende. Deze criminele organisatie had onder meer moord als oogmerk. De rechtbank houdt daarnaast vier van de mannen verantwoordelijk voor een arsenaal van (automatische) wapens dat in juli 2015 in Nieuwegein is aangetroffen.

De rechtbank spreekt de leden van de bende vrij van het voorbereiden van concrete liquidaties. Hoewel de wapens en gestolen snelle auto’s (waarin petflessen met benzine werden aangetroffen) bewijzen dat de bende liquidaties op het oog had, ligt de bewijslast voor de voorbereiding van een concrete moord hoger. Dat bewijs heeft de officier van justitie niet kunnen leveren.

De officier van justitie had straffen geëist tot zeventien jaar. Doordat de rechtbank de mannen vrijspreekt van concrete liquidatieplannen, komt de rechtbank tot lagere straffen. Op wapenbezit staat maximaal vier jaar en op deelname aan een criminele organisatie maximaal zes jaar. Aangezien er maar één straf kan worden opgelegd die niet hoger kan zijn dan een derde boven het hoogste maximum (6 + 1/3 van 6) kan de rechtbank de vier leden die zij verantwoordelijk houdt voor het wapenarsenaal niet meer dan acht jaar opleggen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk