CDA wil opvang die lokaal verantwoord is en blijft

Nieuwegein kan bijdragen in het opvangen van statushouders en dit moet op een manier gebeuren die lokaal verantwoord is en blijft. Om draagvlak te houden en daadwerkelijk passende hulp te kunnen bieden. Dat stelde CDA-fractievoorzitter Roelof de Wild tijdens het debat over de tijdelijke opvang van 140 statushouders naar voormalig zorgcentrum Zuilenstein. Maandag 19 oktober vond hierover een extra raadsvergadering plaats en stemde de raad in met de komst van de statushouders.

“Al maandenlang doet zich aan de zuidkant van Europa een drama voor. Via de media zijn we er getuige van: mensen die als handelswaar worden verzonden in gammele bootjes. Velen stierven hierbij al de verdrinkingsdood. Achter de acute nood van drenkelingen schuilen structurele problemen. Voor het CDA zijn barmhartigheid en menswaardigheid belangrijk en daarom vinden we dat Europa, Nederland en dus ook Nieuwegein haar ogen niet mag sluiten voor het leed van vluchtelingen. Onze stad kan nu opvang bieden die verantwoord is”, aldus De Wild.

Het CDA is geschrokken van de felheid in de samenleving over de komst van statushouders en riep op feiten en fabels van elkaar te scheiden en het debat op een respectvolle manier met elkaar te voeren. Met begrip voor de zorgen die leven bij inwoners en open te staan voor de mogelijkheden die anderen juist zien in het bieden van opvang. “Je bent bijna een ‘landverrader’ als je vóór opvang van statushouders bent en een ‘rascist’ als je ‘nul-asielzoekers-erbij’ bepleit. Onderbuikgevoelens gebaseerd op aannames en eenzijdige berichtgeving in de media brengen juist meer zorgen voort. Het CDA weigert echter de stad in handen te leggen van mensonterende opvattingen en verwensingen die haaks staan op medemenselijkheid en respect”.

Aandacht heeft het CDA nadrukkelijk gevraagd voor een goede doorstroming van de woningmarkt. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning in Nieuwegein en de regio zijn fors. Daar komt extra druk op te staan met de komst van nieuwe woningzoekenden, zeker als het tijdelijke onderkomen voor statushouders in Zuilenstein in oktober 2016 afloopt. Het College heeft de raad toegezegd een plan op te stellen om de huisvesting in goede banen te leiden en daarin alle mogelijkheden in beeld te brengen om dat zij de urgentie ook voelen.

De partij liet het College weten teleurgesteld te zijn in de communicatie richting bewoners en de gemeenteraad. De Wild: “Alhoewel de goed georganiseerde tweede informatieavond een vele malen beter effect heeft gehad op het draagvlak, moeten we ook opmerken dat de snelheid waarmee de eerste avond werd georganiseerd géén vertrouwen ingeboezemd heeft. Niet bij direct omwonenden, andere stadsgenoten en niet bij raadsleden. De raad en de stad had eerder over de initiatieven vanuit het College geïnformeerd moeten worden.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk