Katern

CDA vreest flinke contributiestijging Nieuwegeinse verenigingen

Per 1 juli 2014 is de Wet Markt en Overheid definitief van kracht. Die wet legt gemeenten nieuwe gedragsregels op zodat er voor gemeente en bedrijfsleven een gelijk speelveld geldt. De gemeente heeft namelijk de mogelijkheid om producten onder de kostprijs aan te bieden door dit geheel of gedeeltelijk te bekostigen vanuit de belastingheffing. Deze mogelijkheid heeft een ondernemer niet. Met ingang van 1 juli 2014 mag de gemeente geen gebruik meer maken van oneigenlijke concurrentievoordelen en moet zij voldoen aan die nieuwe gedragsregels.

Onder deze wet vallen straks ook sportaccommodaties waar sportverenigingen gebruik van maken. Zij worden in de wet gezien als een ‘economsiche activiteit’ omdat er ook commerciele aanbieders van sport zijn. Maar gemeenten bieden ook accommodaties aan met subsidies om het sporten betaalbaar te houden. Het CDA is bang dat als verenigingen de kostprijs moeten gaan betalen dit leden gaat kosten omdat de huur van accommodaties flink stijgt. Sporters zullen dan meer contributie moeten gaan betalen en daarmee komt de betaalbaarheid van sportverenigingen in het geding, iets waar het CDA altijd voor heeft gestreden. Het NOC*NSF verwacht dat vanwege die hogere contributies leden zullen afhaken. Oók vrijwilligersorganisaties die gebruik maken van gebouwen van de gemeente kunnen hier last van gaan krijgen. Wanneer de activiteiten ook door een andere commerciële partij wordt aangeboden kan dat een reden zijn om de integrale kosten voor de diensten en goederen van de overheid door te berekenen aan de vrijwilligersorganisatie.

Om dit te voorkomen kan de gemeenteraad uitzonderingen maken door sport- en vrijwilligersaccomodaties aan te merken als ‘algemeen belang’. Dit uitzonderingsbesluit moet dan wel vóór 1 juli 2014 genomen worden anders kan dat leiden tot een hoop gedoe waarbij gemeenten geld moeten rondpompen om verenigingen te compenseren. Een ander gevaar is dat sportverenigingen straks een naheffing krijgen voor de te lage huur. Daarom heeft het CDA het stadsbestuur gevraagd wat voor Nieuwegein de gevolgen van deze wet zijn en of zij in beeld heeft welke gebruikers van accomodaties dit gaat raken. Ook wil de partij weten of de gemeente een lijst opstelt met sport- en vrijwilligersaccomodaties die een uitzonderingsbesluit zouden moeten krijgen, zodat de raad daar in de raadsvergadering van 26 juni a.s nog over kan besluiten en forse contributiestijgingen door deze wet op tijd voorkomen kan worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk