CDA positief over nieuwbouw Sluyterslaan

De CDA-fractie vindt dat een grootschalige vernieuwing van het Mitros-bezit in de omgeving van de Sluyterslaan naast het mogelijke nadeel dat een deel van de sociale voorraad in Nieuwegein vermindert, het grote voordeel heeft dat de kwaliteit van de wijk in stedenbouwkundig opzicht zeer sterk kan verbeteren.

Onlangs nodigde de CDA-fractie Mitros uit op een van zijn fractievergaderingen om geïnformeerd te worden over de mogelijke nieuwbouw aan de Sluyterslaan. Dat overleg heeft bij de fractie tot een goed inzicht geleid in de plannen die Mitros heeft ontwikkeld. Plannen die een goed uitgangspunt bieden voor de verdere gebiedsontwikkeling. De raadsfractie van de SP heeft over deze nieuwbouwplannen vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld waarbij hun benadering enigszins eenzijdig is. Zij spreekt over sloopplannen en niet over nieuwbouwplannen. Door het contact met Mitros en na de beantwoording van het college op eerdergenoemde brief van de raadsfractie van de SP zijn er bij de CDA-fractie een aantal vragen, die de fractie inmiddels in een brief heeft voorlegt aan het college.

Belangrijke vragen gaan over het late moment waarop de Raad over de mogelijke plannen is geïnformeerd. Willem Wijntjes benadrukt namens de fractie: “Bent u het met ons eens dat bij een vroegtijdige betrokkenheid van de raad deze beter zijn verantwoordelijkheid naar de bevolking kan nemen met betrekking tot dit soort plannen?” Ook vindt het CDA dat een actieve betrokkenheid van het college en de Raad ertoe zal leiden dat de gevolgen van een dergelijk plan beter en eerder kunnen worden benoemd hetgeen mede tot gevolg kan hebben dat een eenzijdige kijk op deze plannen kan worden voorkomen.

Verder wil de fractie weten of het college zelf criteria heeft vastgesteld om te kunnen beoordelen of nieuwbouw beter is dan renovatie of andersom. En wil de fractie graag met het college over die criteria van gedachte wisselen tijdens een informerende bijeenkomst met de raad.

Als beleid ter zake van woningdifferentiatie geldt dat in Nieuwegein een verhouding is vastgesteld die uitgaat van 25% sociale huur, 10 % sociale koop en 65 % vrije sector. De CDA fractie realiseert zich dat een dergelijke verhouding in deze tijd enige dynamiek heeft, maar wil dat die verhouding toch het belangrijkste toetsingscriterium blijft.

Tot slot geeft het college aan nog geruime tijd te moeten nadenken over de voorstellen van Mitros. Het CDA meent dat het lange nadenken er niet in moet resulteren dat de gemeente als hindermacht functioneert, maar als partner in de gebiedsontwikkeling kan en gaat functioneren.

Wijntjes: “Het zou buitengewoon jammer zijn als de gemeente met een partij als Mitros niet tot een vergelijk zou komen, want een kans om een dergelijke grootschalige investering in deze gemeente te laten geschieden, doet zich in deze tijd niet zo vaak voor.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk