CDA pleit voor bij-vriendelijk Nieuwegein

Het CDA maakt zich zorgen over het aantal bijen, vlinders en andere insecten in Nederland en dus ook in Nieuwegein. Daarom heeft de CDA-fractie in de raadsvergadering van donderdag een motie voor een bijen- en insecten-vriendelijk Nieuwegein ingediend. De gemeenteraad heeft hier vrijwel unaniem steun aan gegeven.

In de motie vroeg het CDA aan het college om de bijen-vriendelijke aanpak bij de aanleg en het onderhoud van de openbare ruimte verder te versterken. Wethouder Schouten van groenonderhoud gaf in het debat aan hier graag mee aan de slag te gaan. De motie is mede ingediend door GroenLinks, PvdA, VSP, Groep Verdam en Stadspartij Núwegein.

Bij-vriendelijk onderhoud
Een van de bedreigingen waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dat is een direct gevolg van de verstedelijking en grootschalige landbouw. CDA-commissielid Berend Lensen: “De gemeente kan een grote rol spelen in het helpen om het leefgebied van de bijen te verbeteren. Als de gemeente Nieuwegein al het openbare groen bijen-vriendelijk gaat onderhouden is dit een enorme steun in de rug voor de wilde bij. Denk hierbij aan wilde bloemen in de berm of het gefaseerd maaien van grasvelden.” En inwoners kunnen zelf ook een belangrijke bijdrage leveren door wat ze in hun eigen tuin of op hun balkon doen. Daarom bepleit de motie ook meer voorlichting aan inwoners hierover.

Bedreigd
De Nederlandse wilde bijen verdienen een extra steun in de rug, want de helft van alle 358 soorten is bedreigd. De bijen zijn bijzonder belangrijk voor onze voedselvoorziening. Maar liefst tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus een cruciale schakel in de productie van ons voedsel.

2 thoughts on “CDA pleit voor bij-vriendelijk Nieuwegein

  1. Bas

    Per direct een tegeltaks invoeren. De hoeveelheid groen die de laatste tijd uit de tuinen is verdwenen is schrikbarend. Allemaal betegeld waar een insect niets aan heeft. Ook voor de regenwaterafvoer is dit een zeer slechte ontwikkeling. Waarom willen mensen dit toch? Het ziet er ook werkelijk niet uit, zo’n geasfalteerde tuin.

  2. Anke

    Als het initiatief leidt tot mooi aangelegde, fleurige plantsoenen ben ik helemaal voor. Bij ons in de straat – Martinus Nijhoffhove – staan alleen maar dode planten. Geen idee wat er gebeurd is, maar het ziet er niet uit en draagt nergens aan bij.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren