Katern

CDA en ChristenUnie: compenseer gemeenten die Gazprom-contract opzegden volledig

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie in de Provinciale Staten vinden dat gemeenten die onder druk van minister Jetten (Klimaat en Energie) hun contract met energieleverancier Gazprom hebben opgezegd volledig moeten worden gecompenseerd. In onze provincie vonden Eemnes, Nieuwegein, Utrecht en Woudenberg een andere leverancier. Voor Utrecht kostte de overstap in totaal elf miljoen euro, Nieuwegein liet weten tussen 1 oktober en 31 december 2022 rond de 145.000 euro de bietenbrug op te zullen gaan.

CDA en ChristenUnie vinden dat gemeenten onterecht op hoge kosten zijn gejaagd. Het kabinet heeft al aangekondigd voor dit jaar met een tegemoetkoming te komen, maar dat vinden de partijen onvoldoende. Gemeenten die een doorlopend contract hadden voor 2023 zijn volgens het CDA en de ChristenUnie het meest de dupe geworden en zouden met voorrang de kosten terug moeten krijgen. Een meerderheid van de Kamer is het hiermee eens.

Jetten bepaalde in april dit jaar dat 300 gemeenten, scholen en waterschappen hun contract met Gazprom moesten verbreken. Dit vanwege Europese sancties die waren ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Gazprom is een Russisch staatsbedrijf. Begin vorige week kwam de Europese tak van Gazprom in Duitse handen. Daarop werd besloten dat gemeenten hun energiecontract tóch niet hoefden te ontbinden.

‘Moreel appèl’
Voor gemeenten die nog niet overgestapt waren is het een goed bericht, maar voor gemeenten die wel overgestapt zijn zoals Nieuwegein is het wrang.

Nieuwegein ziet de situatie anders. “De vraag van minister Jetten is niet leidend geweest bij het besluit om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wij hebben het besluit eerder al genomen op basis van het moreel appèl dat op gemeenten met een Gazpromcontract werd gedaan, kort na het ontstaan van de situatie in Oekraïne. Dat hierna de situatie is veranderd, geeft voor ons geen verandering aan het genomen besluit”, lichtte een woordvoerder van Nieuwegein eerder toe.

Voor de overgestapte gemeenten, die met hun nieuwe energiecontract vaak miljoenen meer moeten betalen, wordt mogelijk een oplossing gezocht. Jetten liet vorige maand doorschemeren over een gedeeltelijke compensatie te willen praten. Nieuwegein wil van die mogelijkheid gebruik maken.

Verantwoordelijk minister Jetten verwacht medio 2023 pas duidelijkheid te kunnen geven over de invulling van een mogelijke tegemoetkoming.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk