CDA bezorgd over vertrek Antonius Ziekenhuis

De gemeenteraad van Nieuwegein is woensdag 30 november via een persbericht voor het eerst geïnformeerd over het besluit dat het Antonius Ziekenhuis genomen heeft per 2035 de meeste ziekenhuisfuncties over te hevelen naar Leidsche Rijn in Utrecht. Woensdagavond 7 december werd dit besluit door de raad van bestuur van het Antonius Ziekenhuis toegelicht in een daarvoor apart georganiseerd overleg.

“Dit besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel, en we kunnen ons heel goed voorstellen dat dit voor alle inwoners in Nieuwegein geldt”, aldus Sevim Aksakal, raadslid van het CDA. “We hebben straks geen OK’s meer, geen intensive care, geen spoedeisende hulp, geen ziekenhuisbedden……. en dat voor een gemeente met meer dan 60.000 inwoners, die nog steeds doorgroeit en vergrijst”.

Wat er overblijft of wat er voor terugkomt is nog onzeker. Voor de inwoners van Nieuwegein, maar ook voor andere gemeenten in de regio zoals Vianen en IJsselstein is dit een grote aderlating. Het CDA maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van goede zorg in de regio. Met het OV is het vanaf Cityplaza 35-50 minuten naar de locatie in Leidsche Rijn. “Wat betekent dat als je 80-plusser bent of spoedeisende hulp nodig hebt?” aldus het CDA

Juist vanwege de vergrijzing, de enorme groei in de regio, de ontwikkelingen zoals woningbouw in de A12-zone en in de toekomst Rijnenburg, zou je verwachten dat er een andere keuze gemaakt zou zijn. Het CDA vindt dat ziekenhuiszorg dichtbij moet blijven maar vreest dat we voor de meeste zorg straks allemaal naar Leidsche Rijn moeten. Het besluit is door de raad van bestuur van het Antonius Ziekenhuis al genomen, maar het CDA wil dat het college van B&W in Nieuwegein zich maximaal inzet voor behoud van tenminste poliklinische zorg en spoedeisende hulp in Nieuwegein. Het CDA zal hierover vragen stellen aan het college.

Maandag 29 augustus 2022 brachten CDA’ers Tweede Kamerlid Joba van den Berg en raadslid Sevim Aksakal nog een werkbezoek aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Tijdens dit werkbezoek gaf het ziekenhuis mogelijke antwoorden op vragen van de toekomst..

Fractievoorzitter Helen Adriani van het CDA in Nieuwegein laat onze redactie weten: ‘Het bijzondere is dat destijds niets gezegd is over het besluit weg te gaan uit Nieuwegein. Daarom viel het bericht echt rauw op ons dak. Er is destijds zelfs gesproken over uitbreiding van het aantal IC-bedden en met geen woord over wat er in 2035 gaat gebeuren.’

Sevim Aksakal, raadslid van het CDA

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk