Buurtgezinnen zoekt pleeggezinnen

Broer Peter en zus Sandra draaien maandelijks een weekend mee in het gezin van Marieke en Arjan en hun drie kinderen. In het begin was het spannend, maar al snel bleken de kinderen prima met elkaar overweg te kunnen.

Marieke: “In ons gezin reilt en zeilt het allemaal wel en we hadden ruimte en tijd over om met anderen te delen. Toen zijn we gaan rondkijken hoe we dat in konden vullen en kwamen we aanvankelijk uit bij pleegzorg. Een vriend appte ons toen of we al eens over Buurtgezinnen hadden nagedacht. Toen vervolgens de oproep voor deze kinderen voorbijkwam, leek ons dat heel interessant. Een jongetje en een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd als onze eigen kinderen.”

Fijne break
“De kinderen komen een keer per maand een weekend logeren. Ze draaien mee in ons gezin en we doen gewoon wat we met onze eigen kinderen ook doen,” legt Arjan uit. “Dat hoeft niet veel te kosten. Maar zo geven we een andere ouder wat rust en een kind een fijne break.”

Zo werkt Buurtgezinnen
Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Samen met de coördinator van Buurtgezinnen bespreekt u welke ondersteuning u zou willen bieden, welke kinderen in uw gezin passen (leeftijd, j/m) en hoeveel tijd u ervoor beschikbaar heeft. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen en begeleidt beide gezinnen twee jaar.

Motto: Opvoeden doen we samen
De hulpvragen variëren. Bijvoorbeeld: een (halve) dag per week een peuter opvangen, een kleuter naar zwemles of sport brengen, een rustige huiswerkplek bieden aan een puber of kinderen uit een vluchtelingengezin helpen bij het leren van Nederlands.

In de gemeente Nieuwegein is Atie Wakkee coördinator van Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en volwassenen zonder kinderen met opvoed-ervaring.

Wilt u op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft en bent u tenminste een dagdeel per week beschikbaar? Meldt u dan aan als steungezin aan via www.buurtgezinnen.nl. Ook kunt u met Atie Wakkee bellen voor een afspraak via 06-24268314 of mailen naar atie@buurtgezinnen.nl.

De 500ste buurtgezinnen-koppeling vond woensdag 14 november 2018 plaats in Nieuwegein. Reden om dit steungezin toen in het zonnetje te zetten. Atie Wakkee geheel rechts op de foto die genomen is voor Corona-tijd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren