Burgernet: ‘Ongebruikelijk bezit? Meld het!’

Ziet u in de wijk wel eens verdachte situaties die voor uw gevoel niet kloppen? Criminelen rijden vaak rond in dure auto’s en leven vaak op grote voet. Hun feitelijke inkomen toont aan dat zij dit niet kunnen betalen. Dit noemt de politie ‘ongebruikelijk bezit’ of ‘onverklaarbaar vermogen’ en doet hier graag verder onderzoek naar. Signalen van ongebruikelijk vermogen kunnen duiden op criminele activiteiten. Signalen van ‘ongebruikelijk bezit’ kunt u herkennen aan de hand van de volgende voorbeelden, vaak in combinatie met elkaar:

  • Dure of exclusieve eigendommen die niet overeenkomen met iemands verdiensten vanuit zijn of haar beroep (dure kunst, auto’s, kleding, of gadgets).
  • Altijd de nieuwste spullen hebben.
  • Heel vaak op vakantie gaan.
  • Vage omschrijvingen/verhalen over wat iemand als beroep doet.

Melden loont
Een anonieme melding via Meld Misdaad Anoniem zorgde op 28 januari 2022 voor sluiten van een bedrijfspand aan de Grote Wade op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. Meldingen over criminele activiteiten neemt de gemeente Nieuwegein en de politie zeer serieus. De politie ontvangt graag signalen van bewoners uit de wijk als zij dit soort situaties bemerken. U kunt uw vermoedens melden bij politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Terugblik Burgernet 2021
Inmiddels zijn er bijna 300.000 Burgernet-deelnemers in Midden-Nederland (meting december 2021). Ongeveer de helft hiervan gebruikt de Burgernet-app, de andere helft wordt benaderd via SMS/spraak. Dit betekent dat ruim 15 procent van de bewoners in Midden-Nederland zich actief heeft aangemeld om bij te dragen aan een veilige buurt. Politie en de gemeente Nieuwegein streeft er naar om het aantal Burgernetdeelnemers te verhogen zodat samen voor een veiliger Nieuwegein gezorgd kan worden.

Wist u dat tegenwoordig Burgernet ook een app heeft die u kunt downloaden in de appstore? Op deze manier kan u laagdrempelig en gemakkelijk deelnemen aan Burgernet. Ook kan u direct via de app in contact komen met de meldkamer mocht een Burgernetactie uitgezet worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren