Burgemeester Marijke van Beukering bezocht het Parkbeiaard

Afgelopen vrijdag 25 augustus jl. heeft burgemeester Marijke van Beukering een bezoek gebracht aan de Parkbeiaard in de binnenstad van Nieuwegein. Bij aankomst werd ze verwelkomd met quatremains spel door de stadsbeiaardiers Dick van Dijk en Mathieu Polak. Na de kennismaking was het eerst de beurt aan Julien Willekens om samen met Mathieu de beiaard te bespelen. Daarna was het de beurt aan burgemeester Marijke van Beukering. Samen speelden zij uit het ‘Momo Carillon Buch.’ Mathieu Polak heeft dit boek onlangs uitgegeven een een exemplaar overhandigd aan onze nieuwe burgemeester. Deze bundel ligt vanaf deze week in de beiaardcabine.

Ieder vrijdag wordt de beiaard tussen 15.00 uur en 16.00 uur bespeeld door de beiaardiers Dick van Dijk of Mathieu Polak. Dick van Dijk tegenover onze redactie: ‘De deur van de beiaard, net achter het pand van het Leger des Heils aan de Sluyterslaan, is altijd open en iedereen is welkom boven. En als u dat wilt gaan we samen spelen uit deze bundel.’ De muziek is geschikt voor iedereen tussen de 10 en 99 jaar. En voor het samenspelen is geen muziekkennis nodig.

beiaard

Over het Parkbeiaard in Nieuwegein
De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sinds vrijdag 22 december 2000 klinken de klokken van Nieuwegein vanaf de nieuwe plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst.

Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke ingrepen, is het carillon beter toegankelijk als ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk