Burgemeester Marijke van Beukering brengt bananen rond

Nederland trapt vandaag, samen met Estland, de Europese Parlementsverkiezingen af. In alle andere landen stemmen ze morgen, zaterdag of zondag. Nederland is één van de weinige landen waar de stembussen vandaag open zijn gegaan. Zo ook in Nieuwegein. Burgemeester Marijke van Beukering bracht bij alle 35 stembureaus bananen rond voor de vrijwilligers die de bureaus bemannen.

Burgemeester Marijke van Beukering brengt bananen

Waarom stemmen in Nederland op donderdag
De Kiesraad laat weten dat dat komt, doordat in de Europese Akte voor de verkiezingen is bepaald dat de verkiezingen moeten plaatsvinden tussen donderdag en zondag. Daardoor kan de stemming niet op woensdag plaatsvinden, wat gebruikelijk is in Nederland. Er is daarom gekozen voor een dag die zo dicht mogelijk bij de woensdag ligt en dat is dus donderdag.

Zondag viel sowieso al af, aldus de Kiesraad. Dit om de zondagsrust te respecteren, maar ook omdat het misschien moeilijk zou zijn op die dag voldoende mensen te vinden om de stembureaus te bemannen.

Opkomst
Tijdens de Europese verkiezingen in 2019 was de opkomst landelijk 42 procent. Nieuwegein bleef toen net onder het landelijke gemiddelde met 38,5%. Hoe de opkomst dit jaar zal zijn, is onbekend. Wel wordt verwacht dat deze hoger zal zijn.

Uitslag Europese Verkiezingen 2019

Uitslag 23 mei 2019 Europese Verkiezingen. Toen was de PvdA in Nieuwegein met 3.768 stemmen nog de grootste. Naar verwachting zal dat dit jaar minder zijn en zal de PVV een grote winst behalen mits de opkomst hoog ligt,

Uitslag
Na het sluiten van de stembussen op donderdag 6 juni 2024 om 21.00 uur starten de stembureauleden met het tellen van de stemmen in het stemlokaal. Op vrijdag 7 juni tellen de gemeentelijk stembureaus de uitslagen van de stembureaus bij elkaar op. De tellingen zijn openbaar, belangstellenden kunnen daarbij aanwezig zijn.

Gemeenten mogen de voorlopige uitslagen pas bekendmaken vanaf zondag 9 juni 23.00 uur. Dan zijn de stembussen in alle lidstaten van de Europese Unie gesloten en kan de verkiezing in andere landen niet beïnvloed worden. Op woensdag 19 juni om 11.00 uur stelt de Kiesraad de officiële uitslag vast in een openbare zitting in de Tweede Kamer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk