Burgemeester Backhuijs ondertekent manifest ‘Kom op voor kwetsbare gebieden’

Burgemeesters van de vier grootste steden en elf middelgrote gemeenten, waaronder Nieuwegein, willen dat er meer geld komt om bewoners van kwetsbare wijken te helpen. De ondertekenaars van het manifest ‘Kom op voor kwetsbare gebieden’, dat het kabinet oproept tot actie, maken zich grote zorgen over de gevolgen van de Coronacrisis in hun gemeente. ‘Een bedrag van 1,25 miljard euro is nodig om de kwetsbare wijken van deze 15 Nederlandse gemeenten, aan te pakken’ zo laat burgemeester Emile Roemer van Heerlen eerder weten. Onbekend is welk bedrag iedere gemeente nodig heeft om het probleem aan te pakken.

Het manifest aan het kabinet is medeondertekend door de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Marcouch (Arnhem), Depla (Breda), Remkes (Den Haag), Jorritsma (Eindhoven), Schuiling (Groningen), Roemer (Heerlen), Buma (Leeuwarden), Adema (Lelystad), Aboutaleb (Rotterdam), Lamers (Schiedam), Weterings (Tilburg), van Zanen (Utrecht), Hamming (Zaanstad) en dus Frans Backhuijs (Nieuwegein).

Vandaag overhandigen ze het manifest ‘Kom op voor kwetsbare gebieden’ aan onder anderen ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Ze willen dat het kabinet meer investeringen in onderwijs, schuldhulp, werkbegeleiding en veiligheid mogelijk maakt.

In Nieuwegein zijn volgens de burgemeester al gevolgen van de coronacrisis te merken op het gebied van criminaliteit. “We zien wat veranderingen op straat met jongeren die wat makkelijker te bereiken zijn door criminelen om zich met verkeerde zaken bezig te houden. De signalen zijn er wel.”

Lelystad en Nieuwegein zijn volgens burgemeester Backhuijs opmerkelijk in het rijtje van gemeenten die het manifest hebben ondertekend. “Wij staan niet zo vaak in dit rijtje. Het gaat vaak over de grote oude steden waar de problematiek speelt. Maar we komen wel tot de ontdekking dat die problemen er ook zijn in de jonge steden. Daarom doen Nieuwegein en Lelystad ook mee met dit manifest.”

Volgens de burgemeester wordt er op het ministerie nu ook wel meer nagedacht over de problemen die er ook zijn in de jonge steden. “Bij jonge steden zijn de problemen misschien ook wel wat onzichtbaarder omdat iedereen vaak gefocust is op de problematiek in de grote steden.”

Backhuijs: ‘Door corona worden de problemen van bewoners in kwetsbare wijken van Nieuwegein snel groter. Kleine huizen, weinig (veilige) buitenruimte, het thuisonderwijs en de extra ontslagen zorgen ervoor dat kinderen meer leerachterstanden oplopen, jongeren op straat hangen en vechtpartijen uitlokken, schulden oplopen en inwoners vaker voor een schimmige lening of criminaliteit kiezen om een oplossing te vinden.’

‘Ook hebben meer inwoners te maken met huiselijk geweld en psychische problemen. Dankzij verschillende programma’s bouwden we de afgelopen jaren met de bewoners van deze wijken juist aan een beter bestaan. Dat ging langzaam en met vallen en opstaan, maar we zagen vooruitgang: meer inwoners hadden werk, meer jongeren maakten hun opleiding af, meer kinderen speelden buiten en gingen al jong naar de peuterspeelzaal. Buurtbewoners werden gezonder en weerbaarder.’

‘We zijn nu bang dat we na corona weer terug bij af zijn. En dat willen we voorkomen. Vandaar dat burgemeester Backhuijs vandaag in Den Haag samen met 14 collega’s een manifest aanbiedt met een actieplan met bijvoorbeeld zomerscholen, voorrang op werk, activiteiten voor kinderen en jongeren en meer. We willen zo zorgen dat alles dat we tot nog toe opgebouwd hebben in deze buurten niet verloren gaat.’

Burgemeester Frans Backhuijs

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk