Burgemeester Backhuijs in zijn nieuwjaarstoespraak: ‘Jaarwisseling lijkt burgeroorlog’

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein is groot voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in theater De Kom.

Backhuijs tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in De Kom

Zo zei Backhuijs: “Het is te gek voor woorden dat heel hulpverlenend Nederland zich jaarlijks moet voorbereiden met draaiboeken en aanvalsplannen voor iets wat een feestje zou moeten zijn, maar meer weg heeft van een burgeroorlog met doden en duizenden gewonden. In geen enkel ander land in Europa wordt op deze gewelddadige manier de jaarwisseling gevierd. Ik heb een andere voorstelling van een feestje.”

Net als in andere plaatsen moest de Nieuwegeinse brandweer tijdens de jaarwisseling veel vaker uitrukken dan gemiddeld. “De jaarwisseling zal ons eveneens bijblijven. Ook daar zijn weer records gesneuveld. Er is meer vuurwerk verkocht maar er zijn ook meer slachtoffers en de schade loopt ook dit jaar weer in de vele miljoenen. In Nieuwegein moest de brandweer in één nacht 11 keer uitrukken, dat is meer dan in de hele week daar aan voorafgaand (8 keer en dat is dan al meer dan normaal). Voor de hele Veiligheidsregio zijn de cijfers 313 keer in één nacht en de week voorafgaand 291 keer”, aldus Backhuijs.

De oproep van Backhuijs volgt in een rij van meer burgemeesters in de provincie Utrecht die zich uitspreken vóór een vuurwerkverbod, onder wie de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. Met Backhuijs schaart opnieuw een VVD’er zich achter een vuurwerkverbod.

De gemeente schat de schade in op 15.000 euro aan spullen die kapot gingen, waaronder een brievenbus en een portaal in Batau Noord.

Klik hier voor de hele nieuwjaarstoespraak van burgemeester Frans Backhuijs

4 thoughts on “Burgemeester Backhuijs in zijn nieuwjaarstoespraak: ‘Jaarwisseling lijkt burgeroorlog’

 1. Robertjc

  Ik deel de mening van burgemeester Backhuijs over oud en nieuw van harte. Er zijn maatschappij-ontwrichtende elementen in de samenleving actief, die het gevolg zijn van verkeerd beleid, een belabberde opvoeding, en een weggevallen juridische basis voor het handhaven van gezag. Dat wegvallen van die basis reflecteert direct op de politie. Die mannen en vrouwen hebben geen bal meer te vertellen; hun acties op straat worden op goudschaaltjes gewogen en om de meest bizarre redenen afgekeurd. Feitelijk is dat gebrek aan vertrouwen in de individuele leden van het corps; de hufters tegen wie zij de samenleving moeten beschermen, maken honend gebruik van. In Nederland – dus ook in Nieuwegein – bestaat in dat opzicht al te lang de vrees zich aan water te branden, en durft men eigenlijk geen simpel onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Het wordt hoog tijd, dat die norm, tevens haar eigen waarde, weer gehanteerd gaat worden aan de kant van het establishment. Woekerend onkruid moet bestreden worden, niet gekoesterd.

 2. Jw

  Het is niet de schuld van het vuurwerk maar de mens en het illegale vuurwerk. En Nieuwegein is rustig verlopen .

 3. Linda

  Hoeveel hulpverleners zijn er aangevallen in Nieuwegein?

 4. Emil

  Bij mij werd er ook een pijl of iets dergelijks naar mijn boven raam afgevuurd. Gelukkig is het raam nog heel. Veel harde knallen vanaf een uur of twee ’s nachts. Begin van het nieuwe jaar was het wel mooi vuurwerk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren