Brug open? Motor uit!

Pleziervaart maakt in de zomermaanden volop gebruik van het water door Nieuwegein. Daarnaast passeren het hele jaar door binnenvaartschepen onze gemeente. Op plaatsen waar kanalen de doorgaande wegen kruisen, gaat de brug geregeld open. Veel automobilisten laten op die momenten hun motor draaien. De gemeente heeft daarom borden geplaatst met de tekst ‘brug open, motor uit’.

Onderzoek toont aan dat het bij wachttijden langer dan drie minuten gunstig is om de motor even uit te zetten. U bespaart daarmee benzine en dus geld. Tegelijkertijd draagt u bij aan het verminderen van de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen (stikstofdioxide en fijn stof) en broeikasgassen. Dubbele winst dus!

Sinds 2008 treft gemeente Nieuwegein verschillende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Die zijn niet alleen gericht op verkeer maar ook op scheepvaart. Sinds 2011 is er in Vreeswijk en bij de Zuidersluis bijvoorbeeld walstroom beschikbaar. Binnenvaartschippers maken hier inmiddels volop gebruik van en voorkomen daarmee luchtverontreiniging en geluidoverlast. Verder doet de gemeente mee aan een landelijk onderzoek naar de effecten van de uitstoot van scheepvaart op de gezondheid. In oktober 2012 zijn de resultaten bekend.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk