Katern

Brandweer Nieuwegein in actie bij grote oefening

Woensdag 6 juni werd op de grens van Nieuwegein en Houten de multidisciplinaire realistische oefening “N nou?” georganiseerd. Doel van dit hulpverleningsincident was om onder realistische omstandigheden de onderlinge samenwerking tussen verschillende hulpdiensten en de gemeenten te beoefenen.

De oefening was een samenwerking tussen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), politie, Provincie Utrecht, Rode Kruis en gemeenten. Namens de VRU namen onder meer brandweerposten uit Houten en Nieuwegein en de GHOR.

Tijdens de oefening werd de hoofdweg N409 tussen Nieuwegein en Houten geheel afgesloten. Alle verkeer werd omgeleid met aanwijzingsborden. Het scenario waarmee werd gewerkt, bestond uit diverse aanrijdingen als gevolg van een schietpartij. Een tankwagen raakte hierbij lek. Bovendien kreeg een waardetransportvoertuig pech. Ook kreeg een politiebusje met gedetineerden een aanrijding met een bus feestende Oranjesupporters. Ten slotte stond er in deze ravage een diplomaat met geheime documenten in zijn auto. De hulpverleners ter plaatse hadden er in ieder geval hun handen vol aan. De oefening telde circa 200 deelnemers, inclusief figuranten.

De organisatie was na afloop zeer tevreden met het eindresultaat van de oefening. Het was bewust zo realistisch mogelijk opgezet en op een A locatie georganiseerd. ‘De deelnemers hebben daardoor een hoog realiteitsgehalte ervaren.’ Elke hulpdienst zal de leerpunten uit de oefening opnemen in het eigen oefenprogramma.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk